ΑΡΧΙΚΗ Απορίες Πως εντοπίζω μία κρυφή κάμερα με το κινητό μου.

Πως εντοπίζω μία κρυφή κάμερα με το κινητό μου.

0 second read
2
22,064
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Στη σημερινή κοινωνία όπου έχει διαμορφωθεί μία ανασφάλεια που δεν υπήρχε στο παρελθών. όπου και να κοιτάξει κανείς παρατηρεί κάμερες ή ταμπέλες που προειδοποιούν για λειτουργία καμερών.

Πότε όμως θεωρείτε νόμιμη η καταγραφή εικόνας η ακόμα και ήχου σε έναν χώρο που επισκεπτόμαστε;

Στις περισσότερες χώρες η τοποθέτηση κάμερας σε χώρους που δεν υπάρχει ένδειξη που να ενημερώνει για την καταγραφή εικόνας δεν είναι νόμιμη. Χώροι όπως τουαλέτες, αποδυτήρια, καμαρίνια, υπνοδωμάτια, χώροι ξενοδοχείων αλλά και χώροι που υπάρχει ιδιωτική ζωή δεν είναι νόμιμη η τοποθέτηση καμερών και προσβάλουν την ιδιωτική ζωή. Η νόμιμη τοποθέτηση καμερών προϋποθέτει εμφανή προειδοποιητική σήμανση στους χώρους με αναγραφή και τους λόγους τους οποίους γίνεται η καταγραφή π.χ για λόγους ασφαλείας, η λόγους αδικημάτων κατά ζωής ή για κλοπές.

Χώροι ιδιωτικοί όπως ένα εμπορικό κέντρο, μία επιχείρηση, ένα νοσοκομείο, ή αποθήκες η τοποθέτηση καμερών είναι νόμιμη για λόγους ασφαλείας από τη στιγμή που υπάρχουν σημάνσεις προειδοποίησης.

Η τοποθέτηση καμερών σε τουαλέτες δημόσιες ή μη, αποδυτήρια, δωμάτια ξενοδοχείον, καμαρίνια και χώροι ιδιωτικής ζωής η τοποθέτηση κρυφών καμερών απαγορεύεται αυστηρά. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε την περίπτωση που κάποιος χρήστης της πλατφόρμας Airbnb εντόπισε κρυφές κάμερες σε δωμάτιο που είχε νοικιάσει μέσω της πλατφόρμας. Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο.

Τι γίνεται όμως με κρυμμένες κάμερες που δεν είναι νόμιμες και παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή μας; Πως μπορούμε με τη βοήθεια του smartphone μας να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη κρυφής κάμερας ;

Ας δούμε κάποιους τρόπους.

Πως θα εντοπίσουμε κρυφές συσκευές συνδεδεμένες σε wifi

Οι περισσότερες κρυφές κάμερες είναι συνδεδεμένες στο wifi του χώρου που βρισκόμαστε για να στέλνουν την εικόνα απομακρυσμένα. Συνεπώς μπορούμε ανιχνεύοντας το wifi του χώρου να δούμε τι συσκευές είναι συνδεδεμένες σε αυτό. Εδώ θα μας φανεί χρήσιμο το App Fing.

To Fing είναι ένα δωρεάν app για Android και IoS που ανιχνεύει συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο wifi που είναι και το κινητό μας και εντοπίζοντας τες μπορούμε να απομονώσουμε όσες δεν αναγνωρίζουμε. Πως γίνετε αυτό ; Μπαίνοντας στο App store ή Play store ανάλογα το smartphone μας εγκαθιστούμε αφού βρούμε την εφαρμογή. Ανοίγοντάς την θα μας προτρέψει να κάνουμε είσοδο με έναν λογαριασμό social πράγμα που δεν είναι είναι απαραίτητο απλά δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες επιπλέον δυνατότητες της εφαρμογής δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα.

Στη συνέχεια πατώντας ανανέωση από το εικονίδιο επάνω δεξιά ανιχνεύονται όλες οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο. Αφού ολοκληρωθεί η σάρωση του wifi δικτύου θα βγει μια λίστα με όλες τις συσκευές που ανιχνεύθηκαν. Κοιτώνας τη λίστα ψάχνουμε για κάποια ip camera που είναι συνδεδεμένη στο ίδιο δίκτυο και δεν την αναγνωρίζουμε. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε κάποια ipcamera, επιλέγοντας την και πατώντας το κουμπί Remove device μπλοκάρουμε την πρόσβαση της “άγνωστης” συσκευής στο wifi δίκτυο.

fing app-πως βρισκω μια κρυφή κάμερα

Μπορείτε το Fing να το χρησιμοποιήσετε για να ανιχνεύσετε και να μπλοκάρετε την πρόσβαση σε οποιαδήποτε διαδικτυακή συσκευή που συνδέεται σε wifi router.

The Ultimate EMF Detector

Είναι μία δωρεάν εφαρμογή για Android που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως ανιχνευτή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Σε περίπτωση όπου η κάμερα δεν είναι συνδεδεμένη στο ίδιο δίκτυο που είναι το κινητό σας δεν θα μπορέσετε να την εντοπίσετε με την προηγούμενη εφαρμογή Fing. Κρυφές κάμερες που συνδέονται σε άλλο δίκτυο θα μπορέσουν να ανιχνευθούν μόνο με εφαρμογές που κάνουν ανίχνευση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (EMF). To Ultimate EMF detector θα σας βοηθήσει καλύτερα για τον εντοπισμό μίας κρυφής κάμερας αφού χρησιμοποιεί τον μαγνητικό αισθητήρα του smartphone για τον εντοπισμό ηλεκτρομαγνητικών σημάτων στον χώρο. Φυσικά θα πρέπει το smartphone μας να διαθέτει αυτόν τον αισθητήρα για να μπορέσει να λειτουργήσει πράγμα που μας ενημερώνει το ίδιο το app πριν την εγκατάσταση.

EMF Detector

Αφού το κατεβάσουμε και το εγκαταστήσουμε από το Google Play οι ρυθμίσεις εύρους είναι προεπιλεγμένες από 30 έως 60 microtesla (μονάδα μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων). Αφού ενεργοποιήσουμε την εφαρμογή πλησιάζουμε με το smartphone μας στα σημεία ή την περιοχή που θέλουμε να ανιχνεύσουμε και όταν εντοπιστεί ηλεκτρομαγνητικό πεδίο πάνω από τις προκαθορισμένες τιμές τότε θα έχουμε ενδείξεις ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.Βέβαια εδώ να πούμε πως ηλεκτρομαγνητικό πεδίο εκπέμπουν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές όπως ηχεία, τηλεοράσεις, ραδιόφωνο οπότε καλό θα είναι πριν την ανίχνευση να τις απενεργοποιήσουμε. Συνήθως μία κρυφή κάμερα μπορεί να τοποθετηθεί γύρω ή πάνω σε κάδρα στον τοίχο, πίσω από έπιπλα, σε πρίζες, κουρτίνες, ράφια ή κάτω από τον καναπέ, ακόμα και σε ανιχνευτές καπνού, οπότε σε τέτοια σημεία πρέπει να ανιχνεύσουμε.

Αντίστοιχη εφαρμογή για IoS είναι το App Electromagnetic Detector EMF.

Εντοπισμός κρυφής κάμερας Χωρίς App

Ακόμα και χωρίς να εγκαταστήσουμε κάποιο application στο κινητό μας μπορούμε να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα για τον εντοπισμό κρυφής κάμερας.

Όλες οι συσκευές smartphone αλλά και οι φωτογραφικές μηχανές μπορούν να ανιχνευόσουν υπέρυθρο φως που χρησιμοποιεί μία κρυφή κάμερα για να νυχτερινή λήψη και δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι.

Ας υποθέσουμε ότι είστε σε ένα δωμάτιο σκοτεινό και υποψιάζεστε ότι βρίσκετε στο χώρο μία κρυφή κάμερα, απλά σαρώνουμε με την φωτογραφική μηχανή του smartphone μας το δωμάτιο και τα σημεία που υποπτευόμαστε κοιτώντας την οθόνη του κινητού μας και σε περίπτωση που εντοπίσουμε κάτι την οθόνη θα φανεί μία πηγή φωτός μοβ ή λευκή, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε ανίχνευση υπερύθρων που χρησιμοποιούν οι κάμερες για νυχτερινή λήψη.

Εντοπισμός κρυφής κάμερας μέσω κλήσης

Άλλος ένας τρόπος να εντοπίσουμε μία κρυφή κάμερα χωρίς κάποιο application απλά και μόνο χρησιμοποιώντας το κινητό μας είναι μέσω του εντοπισμού του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Απλά κάνουμε μία κλήση με το smartphone μας και ανοίγουμε το μεγάφωνο (ανοιχτή ακρόαση), στη συνέχεια μετακινούμε το κινητό μας γύρω από τα ύποπτα σημεία ενώ καλεί. Εάν ακούσουμε τον θόρυβο παρεμβολής στην κλήση αυτό είναι ένδειξη ότι κάτι ύποπτο υπάρχει στον χώρο, κάποια κρυφή κάμερα ή μικρόφωνο που λόγο του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου αποκαλύφθηκε.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Απορίες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Internet σε αεροπλάνα, υπάρχει WiFi σε αεροπορικές πτήσης και πόσο κοστίζει;

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο προσφέρουν πλέον Wi-Fi εν πτήσει, αλλά αξ…