ΑΡΧΙΚΗ Απορίες Πως εντοπίζω μία κρυφή κάμερα με το κινητό μου

Πως εντοπίζω μία κρυφή κάμερα με το κινητό μου

2 min read
3
37,492
Πως εντοπίζω μία κρυφή κάμερα

Στη σημερινή κοινωνία της ανασφάλειας όπου και να κοιτάξει κανείς παρατηρεί κάμερες και ταμπέλες που προειδοποιούν για την λειτουργία τους.

Πότε όμως θεωρείτε νόμιμη η καταγραφή εικόνας ή και ήχου σε έναν χώρο που επισκεπτόμαστε;

Στις περισσότερες χώρες η τοποθέτηση κάμερας σε χώρους όπου δεν υπάρχει ένδειξη που να ενημερώνει για την καταγραφή εικόνας δεν είναι νόμιμη.

Χώροι, όπως τουαλέτες, αποδυτήρια, καμαρίνια, υπνοδωμάτια, χώροι ξενοδοχείων αλλά και χώροι που υπάρχει ιδιωτική ζωή, δεν είναι νόμιμη η τοποθέτηση καμερών και προσβάλουν την ιδιωτική ζωή.

Η νόμιμη τοποθέτηση καμερών προϋποθέτει εμφανή προειδοποιητική σήμανση στους χώρους με αναγραφή και τους λόγους τους οποίους γίνεται η καταγραφή π.χ για λόγους ασφαλείας, η λόγους αδικημάτων κατά ζωής η για κλοπές.

απαραίτητη η προειδοποιητική σήμανση στους χώρους

Χώροι ιδιωτικοί όπως ένα εμπορικό κέντρο, μία επιχείρηση, ένα νοσοκομείο, η αποθήκες η τοποθέτηση καμερών είναι νόμιμη για λόγους ασφαλείας από τη στιγμή που υπάρχουν σημάνσεις προειδοποίησης.

Η τοποθέτηση καμερών σε τουαλέτες δημόσιες ή μη, αποδυτήρια, δωμάτια ξενοδοχείων, καμαρίνια και χώροι ιδιωτικής ζωής απαγορεύεται αυστηρά. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε την περίπτωση που κάποιος χρήστης της πλατφόρμας Airbnb εντόπισε κρυφές κάμερες σε δωμάτιο που είχε νοικιάσει μέσω της πλατφόρμας. Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο.

Τι γίνεται όμως με κρυμμένες κάμερες που δεν είναι νόμιμες και παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή μας; Πως μπορούμε με τη βοήθεια του smartphone μας να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη κρυφής κάμερας ;

Παρακάτω περιγράφονται τρόποι με τους οποίους από το κινητό μας τηλέφωνο μπορούμε να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη κρυφής κάμερα σε χώρους που βρισκόμαστε.

Πως θα εντοπίσουμε κρυφές ip κάμερες με την εφαρμογή Fing

Οι περισσότερες κρυφές κάμερες είναι συνδεδεμένες σε wifi του χώρου που βρισκόμαστε για να στέλνουν την εικόνα απομακρυσμένα. Συνεπώς, μπορούμε ανιχνεύοντας το wifi του χώρου να δούμε τι συσκευές είναι συνδεδεμένες σε αυτό. Εδώ θα μας φανεί χρήσιμο το App Fing.

To Fing είναι μία εφαρμογή δωρεάν για Android και ioS που ανιχνεύει συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο wifi με το κινητό μας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε τις συσκευές με το όνομά τους και εντοπίζοντας τες μπορούμε να τις απομονώσουμε όσες δεν αναγνωρίζουμε. Πως γίνετε αυτό ; Μπαίνοντας στο App store ή Play store ανάλογα το smartphone, κάνουμε εγκατάσταση την εφαρμογή.

Ανοίγοντάς την εφαρμογή θα μας προτρέψει να κάνουμε είσοδο με έναν λογαριασμό social, δεν είναι είναι απαραίτητο απλά δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες επιπλέον δυνατότητες της εφαρμογής, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα.

Στη συνέχεια πατώντας ανανέωση από το εικονίδιο επάνω δεξιά ανιχνεύονται όλες οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο με το κινητό μας τηλέφωνο.

Αφού ολοκληρωθεί η σάρωση του wifi δικτύου θα βγει μια λίστα με όλες τις συσκευές που ανιχνεύθηκαν. Κοιτώνας τη λίστα ψάχνουμε για κάποια ip camera που είναι συνδεδεμένη στο ίδιο δίκτυο και δεν την αναγνωρίζουμε. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε κάποια ipcamera, επιλέγοντας την και πατώντας το κουμπί Remove device μπλοκάρουμε την πρόσβαση της “άγνωστης” συσκευής στο wifi δίκτυο.

fing app-Πως εντοπίζω μία κρυφή κάμερα με το κινητό μου
η λίστα με όλες τις συσκευές που είναι στο wifi

Μπορείτε την εφαρμογή Fing να την χρησιμοποιήσετε για να ανιχνεύσετε και να μπλοκάρετε την πρόσβαση σε οποιαδήποτε διαδικτυακή συσκευή που συνδέεται σε wifi router.

Ultimate EMF Detector, για ενσύρματες κάμερες με ανίχνευση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων

Ultimate EMF Detector Real, είναι μία δωρεάν εφαρμογή για Android που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως ανιχνευτή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Σε περίπτωση όπου η κρυφή κάμερα στο χώρο δεν είναι ip αλλά ενσύρματη, κλειστού κυκλώματος όπως ονομάζονται, δεν θα μπορέσουμε να την εντοπίσουμε με την προηγούμενη εφαρμογή Fing.

Κρυφές κάμερες που συνδέονται σε άλλα δίκτυα wifi που δεν έχουμε πρόσβαση, αλλά και ο τρόπος σύνδεσής τους είναι με καλώδιο, θα μπορέσουν να ανιχνευθούν μόνο με εφαρμογές που κάνουν ανίχνευση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (EMF). To Ultimate EMF detector θα μας βοηθήσει καλύτερα για τον εντοπισμό μίας κρυφής κάμερας αφού χρησιμοποιεί τον μαγνητικό αισθητήρα του smartphone για τον εντοπισμό ηλεκτρομαγνητικών σημάτων στον χώρο. Φυσικά θα πρέπει το smartphone μας να διαθέτει αυτόν τον αισθητήρα για να μπορέσει να λειτουργήσει. Αυτό κάνει η εφαρμογή αυτόματα όταν την ανοίγουμε πρώτη φορά, πραγματοποιώντας ένα Test στο κινητό μας για την ύπαρξη ή όχι του μαγνητικού αισθητήρα και κατόπιν μας ενημερώνει ότι μπορεί η εφαρμογή να κάνει εντοπισμό ηλεκτρομαγνητικών σημάτων.

Πως εντοπίζω μία κρυφή κάμερα με το κινητό μου
οθόνη του EMF Detector

Αφού κατεβάσουμε την εφαρμογή και την εγκαταστήσουμε από το Google Play οι ρυθμίσεις εύρους είναι προεπιλεγμένες από 30 έως 60 microtesla (μονάδα μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων).

Ενεργοποιώντας την εφαρμογή πλησιάζουμε με το smartphone μας στα σημεία ή την περιοχή που θέλουμε να ανιχνεύσουμε και όταν εντοπιστεί ηλεκτρομαγνητικό πεδίο πάνω από τις προκαθορισμένες τιμές τότε θα έχουμε ενδείξεις ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.

Εδώ να πούμε πως ηλεκτρομαγνητικό πεδίο εκπέμπουν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές όπως ηχεία, τηλεοράσεις, ραδιόφωνο, οπότε καλό θα είναι πριν την ανίχνευση να απενεργοποιήσουμε τέτοιου είδους συσκευές.

Συνήθως μία κρυφή κάμερα τοποθετείτε γύρω ή πάνω σε κάδρα στον τοίχο, πίσω από έπιπλα, σε πρίζες, κουρτίνες, ράφια ή κάτω από τον καναπέ, ακόμα και σε ανιχνευτές καπνού, οπότε σε τέτοια σημεία θα πρέπει να ανιχνεύσουμε.

Αντίστοιχη εφαρμογή για IoS είναι το App Electromagnetic Detector EMF.

Εντοπισμός κρυφής κάμερας χωρίς εφαρμογή, μόνο με το κινητό μας

Ακόμα και χωρίς να εγκαταστήσουμε κάποια εφαρμογή στο κινητό μας μπορούμε να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα για τον εντοπισμό κρυφής κάμερας.

Όλες οι συσκευές smartphone αλλά και οι φωτογραφικές μηχανές, μπορούν να ανιχνευόσουν υπέρυθρο φως που εκπέμπει μία κρυφή κάμερα για νυχτερινή λήψη και δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι.

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε σε ένα δωμάτιο σκοτεινό και υποψιαζόμαστε ότι βρίσκετε στο χώρο μία κρυφή κάμερα. Σαρώνουμε με την φωτογραφική μηχανή του κινητού μας το χώρο του δωματίου και τα σημεία που υποπτευόμαστε κοιτώντας την οθόνη του κινητού μας. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε στην κάμερα του κινητού μας, μία πηγή φωτός σαν λάμψη μοβ, λευκή ή κόκκινη (όπως στην φωτογραφία), αυτό σημαίνει πως έχει γίνει ανίχνευση υπερύθρων. Πράγμα που σημαίνει ότι έχει γίνει εντοπισμός του φακού της κρυφής κάμερας.

Πως εντοπίζω μία κρυφή κάμερα με το κινητό μου
σε περίπτωση εντοπισμού κρυφής κάμερας στο χώρο, θα δείτε αυτή την εικόνα

Εντοπισμός κρυφής κάμερας μέσω κλήσης

Άλλος ένας τρόπος να εντοπίσουμε μία κρυφή κάμερα χωρίς εφαρμογή απλά και μόνο χρησιμοποιώντας το κινητό μας, είναι μέσω κλήσης και παρεμβάλλοντας στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μικροφωνίζοντας μέσω του μεγαφώνου του κινητού μας.

Κάνοντας μία κλήση με το κινητό μας τηλέφωνο (σε οποιοδήποτε αριθμό) από το χώρο που βρισκόμαστε ανοίγουμε το μεγάφωνο (ανοιχτή ακρόαση), στη συνέχεια μετακινούμε το κινητό μας γύρω από τα ύποπτα σημεία ενώ καλεί. Εάν ακούσουμε τον χαρακτηριστικό θόρυβο παρεμβολής στην κλήση αυτό είναι ένδειξη ότι κάτι ύποπτο υπάρχει στον χώρο. Κάποια κρυφή κάμερα ή μικρόφωνο που λόγο του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου αποκαλύφθηκε.


Photo by Ales Nesetril on Unsplash

Διαβάστε επίσης : Τι είναι το Dark Web;


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Απορίες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Γιατί πρέπει να κρυπτογραφήσουμε ένα email μας

Αυτό το άρθρο περιγράφει σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να κρυπτογραφήσουμε ένα email μας και…