ΑΡΧΙΚΗ Απορίες Μπορούν τα ηλεκτρικά οχήματα να ρυμουλκήσουν τροχόσπιτο;

Μπορούν τα ηλεκτρικά οχήματα να ρυμουλκήσουν τροχόσπιτο;

1 second read
1
844

Ανάλογα με το μέγεθος και τη χωρητικότητα της μπαταρίας του οχήματος τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν πράγματι να ρυμουλκούν τροχόσπιτα και άλλα τρέιλερ, ακόμη και οχήματα!

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αγοράζουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (EV) θέλουν να γνωρίζουν πώς μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα όπως με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα (εσωτερικής καύσης) τα οποία χρόνια τώρα έχουν συνηθίσει. Μια ερώτηση που τίθεται συχνά είναι: “Μπορούν τα ηλεκτρικά οχήματα να ρυμουλκούν; Όπως βάρκες, τροχόσπιτα και άλλα τρέιλερ;” Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Η μεγαλύτερη απάντηση εξακολουθεί να είναι ναι αλλά με ορισμένες επιφυλάξεις.

Οι τύποι ηλεκτρικών οχημάτων που μπορούν να ρυμουλκούν

Ένα ηλεκτρικό όχημα (EV) έχει εξίσου τις ίδιες δυνατότητες ρυμούλκησης με ένα αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης βενζίνης ή πετρελαίου ακόμα και με κάποιο όχημα που καταναλώνει φυσικό αέριο.
Όπως κάθε βενζινοκίνητο αυτοκίνητο στο δρόμο είναι ικανό να ρυμουλκήσει διάφορα φορτία το ίδιο μπορεί να κάνει και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Αυτό που ισχύει για όλα τα οχήματα που ρυμουλκούν είναι, όσο μικρότερο είναι ένα αυτοκίνητο τόσο λιγότερο πιθανό είναι να ρυμουλκήσει ένα βαρύ φορτίο. Όλα τα αυτοκίνητα έχουν βαθμίδες βάρους που καθορίζουν πόσο φορτίο μπορούν να ρυμουλκήσουν με ασφάλεια. Ακόμα και αυτοκίνητα τα οποία είναι μικρά σε όγκο και ελαφριά σε βάρος μπορούν να ρυμουλκούν ένα ελαφρύ φορτίο ενδεχομένως ένα τρέιλερ με ποδήλατα ή κάτι παρόμοιο.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα ηλεκτρικά οχήματα. Οι κατασκευαστές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν λάβει υπόψη τους την ανάγκη και τη δυνατότητα της ρυμούλκησης και σχεδόν όλα τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να ρυμουλκήσουν. Το βασικό ζήτημα είναι το βάρος του τρέιλερ που μπορούν να “τραβήξουν”.

Τι πρέπει να προσέξουμε για να υπολογίσουμε την ικανότητα ρυμούλκησης ενός ηλεκτρικού οχήματος

Όταν κάνουμε έρυνα να αγοράσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ελέγχουμε για το μεικτό βάρος του οχήματος (GVWR) και το μεικτό συνδυασμένο βάρος (GCWR). Αυτοί οι αριθμοί θα μας δώσουν τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για το πόσο βάρος-φορτίο μπορεί να ρυμουλκήσει το συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου που θέλουμε.

  • GVWR : Είναι το μέγιστο φορτίο (φορτωμένο βάρος) του οχήματος (με επιβάτες και φορτίο).
  • GCWR : Είναι το μέγιστο φορτωμένο φορτίο (βάρος του οχήματος, το GVWR) συν το επιπλέον φορτίο-βάρος του ρυμουλκούμενου.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αρκετό βάρος και φορτίο από την κατασκευή τους λόγω του βάρους της μπαταρίας τους κυρίως. Το GVWR και το GCWR αντιπροσωπεύουν το μέγιστο φορτίο που μπορεί να ρυμουλκήσει με ασφάλεια ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτές οι τιμές επηρεάζουν καταστάσεις όπως, οι αποστάσεις πέδησης-φρεναρίσματος, η ικανότητα ελιγμών του οχήματος και η αυτονομία του οχήματος. Όσο περισσότερο φορτίο, βάρος ρυμουλκούν, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται ο οδηγός για να διαχειριστεί το όχημα του στο δρόμο.
Έτσι, το πόσο φορτίο μπορεί να ρυμουλκήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη μάρκα και το συγκεκριμένο μοντέλο. Η ρυμούλκηση ενός τρέιλερ με δύο ποδήλατα είναι πολύ διαφορετική από τη ρυμούλκηση μίας βάρκας ή ενός φουσκωτού σκάφους.

Όπως και με οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι θελουμε να ρυμουλκήσουμε πριν αγοράσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ένα SUV ή φορτηγό είναι πιθανώς μια καλύτερη επιλογή από ένα ηλεκτρικό όχημα εάν χρειάζεται να ρυμουλκήσουμε κάποιο φορτίο που είναι πολύ βαρύ, όπως ένα σκάφος πάνω από 10 μέτρα.

TIP : Πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων προσφέρουν την επιλογή αναβάθμισης μπαταρίας. Αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αυτονομία μπατάριας, οπότε αν σκοπεύετε να ρυμουλκείτε συχνά κάποιο φορτίο τροχόσπιτο ή σκάφος αυτή θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη επιλογή.

Οι επιπτώσεις της ρυμούλκησης σε ένα ηλεκτρικό όχημα

Ένα μέσο όχημα καύσης βενζίνης κατά τη ρυμούλκηση ενός μέσου βάρους τρέιλερ μπορεί να χάσει εώς και το 40 τοις εκατό της οικονομίας καυσίμου του. Ορισμένοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων εκτιμούν ότι η απώλεια ενέργειας κατά την ρυμούλκηση μπορεί να μειωθεί πολύ περισσότερο από 40 τοις εκατό όταν ένα ηλεκτρικό όχημα ρυμουλκεί ένα τρέιλερ.

Αν και αυτή η εκτίμηση επηρεάζεται φυσικά από το πραγματικό βάρος που ρυμουλκεί ένα ηλεκτρικό όχημα συν την αντίσταση που εμπλέκεται και επηρεάζει την κίνηση (επίδραση του ανέμου στο όχημα). Όλα αυτά επηρεάζουν στην αυτονομία ενός ηλεκτρικού οχήματος.

Ο τύπος ρυμούλκησης επηρεάζει επίσης την αυτονομία ενός ηλεκτρικού οχήματος. Π.Χ .ένα κλειστό ρυμουλκούμενο τρέιλερ, όπως ένα τροχόσπιτο ή ένα μεγάλο σκάφος, είναι πιθανό να παράγει περισσότερη αντίσταση από ένα ρυμουλκούμενο ανοιχτού τύπου, όπως μία μπαγκαζιέρα. Όσο περισσότερος όγκος ρυμουλκείτε τόσο μικρότερη είναι σε απόδοση η αυτονομία χιλιομέτρων ενός ηλεκτρικού οχήματος.

Είναι σημαντικό η κατανόηση των παραμέτρων που επηρεάζουν τη ρυμούλκηση ενός φορτίου-τρέιλερ σε ένα ηλεκτρικό όχημα ώστε να υπολογίσουμε και να σχεδιάσουμε προσεκτικά το οδικό ταξίδι μας συμπεριλαμβάνοντας περισσότερες στάσεις για φόρτιση εάν τα χιλιόμετρα που έχουμε να διανύσουμε είναι πολλά.

Διαβάστε επίσης : Internet σε αεροπλάνα, υπάρχει WiFi σε αεροπορικές πτήσης και πόσο κοστίζει;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Απορίες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Πώς να αποκρύψω τη διεύθυνση IP μου;

Πώς να αποκρύψω τη διεύθυνση IP μου ; Η διεύθυνση IP θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο τη…