ΑΡΧΙΚΗ Οδηγοί Τεχνολογίας Κρυπτογράφηση δεδομένων-Δημιουργήστε ασφαλή συμπιεσμένα αρχεία.

Κρυπτογράφηση δεδομένων-Δημιουργήστε ασφαλή συμπιεσμένα αρχεία.

1 min read
0
3,231
κρυπτογράφηση δεδομένων

Κρυπτογράφηση δεδομένων

Κρυπτογράφηση δεδομένων είναι η διαδικασία που κάνουνε για να ασφαλίσουμε φακέλους ή αρχεία δίνοντας πρόσβαση σε μόνο σε όσους γνωρίζουν των κωδικό πρόσβασης που εμείς έχουμε ορίσει. Σχεδόν όλα τα λειτουργικά συστήματα έχουν κάποια εφαρμογή ενσωματωμένη και προσφέρουν κρυπτογράφηση δεδομένων αλλά δεν είναι επαρκεί σε ασφάλεια. Η πιο ασφαλής μορφή κρυπτογράφησης είναι η AES-256 η οποία συνήθως δεν υποστηρίζεται από τις περισσότερες εφαρμογές που έχουν τα λειτουργικά συστήματα. Γιαυτό και σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τρις δωρεάν εφαρμογές που μπορείτε μπορείτε να κάνετε κρυπτογράφηση δεδομένων με τη μέγιστη ασφάλεια σε ένα φάκελο σε Windows, Mac, και Linux.

7Zip για Windows

‘Όσοι χρησιμοποιούν το λειτουργικό της Microsoft μπορούν να χρησιμοποιήσουν την δωρεάν εφαρμογή για συμπίεση και κρυπτογράφηση δεδομένων 7 Zip μπορείτε να την κατεβάσετε από την ενότητα Download. Αφού εγκαταστήσετε το πρόγραμμα δεν έχετε παρά να διαλέξετε τα αρχεία και τους φακέλους επιλέγοντάς τα (για να επιλέξετε πολλά αρχεία κρατάτε πατημένο το πλήκτρο Shift και επιλέγετε με αριστερό κλικ) και να κάνετε δεξί κλικ επάνω τους και να επιλέξετε Add to Archive [Εικόνα] στη συνέχεια θα ανοίξει ένα παράθυρο όπου κάτω δεξιά θα δείτε της ρυθμίσεις για Encryption (κρυπτογράφηση) [Εικόνα] και εδώ θα χρειαστεί να προσθέσετε έναν κωδικό  που θα τον πληκτρολογήσετε δύο φορές δίπλα από το Drill  down menu επιλέγετε την μορφή της κρυπτογράφησης που θέλετε, προτείνουμε την AES-256. Το αρχείο που θα δημιουργηθεί είναι το κρυπτογραφημένο αρχείο και για να το ανοίξει κάποιος θα χρειαστεί να πληκτρολογήση τον κωδικό που εσείς ορίσατε.


Κρυπτογράφηση δεδομένων

Κρυπτογράφηση δεδομένων

Κρυπτογράφηση για Mac

Οι χρήστες υπολογιστών με λειτουργικό Apple μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό Keka το οποίο είναι δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Το Keka μπορεί να κάνει συμπίεση και αποσυμπίεση φακέλων και είναι αρκετά δημοφιλής στο είδος του. Αφού κάνετε την εγκατάσταση και ανοίξετε το πρόγραμμα επιλέγετε την κωδικοποίηση όπως και στην προηγούμενη περίπτωση του 7zip. Στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να βάλετε έναν κατάλληλο κωδικό και με drag and drop μπορείτε να προσθέσετε τα αρχεία που επιθυμείτε να έχει ο κρυπτογραφημένος φάκελος. Στην περίπτωση του Keka να πούμε ότι δεν υποστηρίζεται η κρυπτογράφηση AES αλλά μπορείτε να χρησιμοποιείσετε την διαθέσιμη κρυπτογράφηση χωρίς κανένα πρόβλημα.

κρυπτογράφηση δεδομένων

Κρυπτογράφηση σε Linux

Για τους χρήστες των διανομών του Linux μπορούν να κρυπτογραφήσουν τους συμπιεσμένους φακέλους τους με το ασφαλές πρότυπο AES αρκεί να ανοίξετε το κέντρο λογισμικού της διανομής και να κάνετε αναζήτηση του p7zip-full (δωρεάν). Αφού κάνετε την εγκατάσταση του προγράμματος με δεξί κλικ επάνω σε επιλεγμένα αρχεία επιλέγετε συμπίεση. Στο παράθυρο διαλόγου που θα ανοίξει επιλέγετε τη μορφή κωδικοποίησης 7z και καλό θα είναι να επιλέξετε και το Encrypt the file list too. Τέλος από το ίδιο παράθυρο επιλέγετε και το σημείο που θα αποθηκευτεί ο κρυπτογραφημένος και συμπιεσμένος φάκελος αλλά και ο κωδικός πρόσβασης των αρχείων.

p7zip-full

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Οδηγοί Τεχνολογίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές του 2024 για τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Διαδικτύου

Το Google Meet, το Signal, το WhatsApp και το Voice είναι μερικές από τις κορυφαίες εφαρμο…