ΑΡΧΙΚΗ Tech News Δίσκοι από γυαλί που μπορούν να αποθηκεύσουν πάνω από 360 TB δεδομένων!

Δίσκοι από γυαλί που μπορούν να αποθηκεύσουν πάνω από 360 TB δεδομένων!

1,703
Five-dimensional glass
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Κατά την πάροδο των χρόνων τα μέσα αποθηκεύσεις αλλάξαν. Ποιος δεν θυμάται τις δισκέτες, τα CD, τα DVD που ήταν κάποτε τα βασικά μέσα αποθήκευσης. Σήμερα νέες τεχνολογίες έχουν εφαρμοσθεί όπως τα Blu-ray και οι SSD δίσκοι δίνοντας την δυνατότητα στους χρήστες να αποθηκεύουν τα δισεκατομμύρια δεδομένα και πληροφορίες σε αυτά. Σε πολλές μορφές αλλά και διαφορετικά μεγέθη αρχείων.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Southampton προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω και δημιούργησαν μία νέα μορφή δεδομένων, που κωδικοποιεί της πληροφορίες σε μικροσκοπικές νανοδομές και όλα αυτά επάνω σε γυαλί!

Five-dimensional glass

Οι συγκεκριμένοι δίσκοι από γυαλί μπορούν να αποθηκεύσουν πληροφορίες στο εσωτερικό τους σε μικροσκοπικές φυσικές δομές που ονομάζονται “nanogratings”. Αυτές οι δομές μοιάζουν με τις γραμμές στα CD αλλά οι συγκεκριμένες αλλάζουν στον τρόπο που το φως αντανακλάται. Αντί η αντανάκλαση  να γίνετε σε δύο διαστάσεις το αντανακλώμενο φως κωδικοποιεί πέντε-γιαυτό το λόγο και το 5 dimension. Το γυαλί είναι ένα σκληρό και άκαμπτο υλικό που χρειάζεται πολλή θερμότητα για να φθαρεί. Για αυτό τον λόγο οι συγκεκριμένοι δίσκοι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ένας δίσκος από γυαλί κανονικού μεγέθους μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 360 TeraBytes δεδομένων με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής έως και 13.800 εκατομμύρια χρόνια και αντέχει σε θερμοκρασίες 190 βαθμούς κελσίου! Η μέθοδος αυτή ονομάζετε πενταδιάστατη αποθήκευση δεδομένων (5-dimensional data storage).

5d-optical-storage-640x353

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Load More By webmedia
Load More In Tech News

Αφήστε μια απάντηση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι το Bluetooth και πως λειτουργεί.

Tο Bluetooth είναι μια τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας μικρής εμβέλειας που επιτρέπει σε…