ΑΡΧΙΚΗ Tech News Γραφένιο το θαύμα – το λεπτότερο και ελαφρύτερο υλικό, πάχους μόλις ενός ατόμου.

Γραφένιο το θαύμα – το λεπτότερο και ελαφρύτερο υλικό, πάχους μόλις ενός ατόμου.

0
2,482
Γραφένιο το Μέλλον
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Γραφένιο το θαύμα…

Ήταν το 1984 που δύο επιστήμονες της φυσικής ο Andre Geim και Kostya Novoselow, καθηγητές στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανακάλυψαν το λεπτότερο και ελαφρύτερο υλικό από άνθρακα, πάχους μόλις ενός ατόμου δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο φορές λεπτότερο από ένα φύλλο χαρτιού. Ήταν το Γραφένιο ! Παρότι είναι τόσο μικρό τόσο απειροελάχιστο μπορεί κανείς να το δει σχεδόν με γυμνό μάτι. Το πρώτο δισδιάστατο υλικό (με διάσταση 2D) σε πλέγμα κυψελών, που σημαίνει ότι μπορεί να απλωθεί στις δυο διαστάσεις, και μια ελάχιστη ποσότητα του να καλύψει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου! εξαιρετικά ισχυρό, ισχυρότερο από το διαμάντι και 200 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι, με εξαιρετική αγωγιμότητα. Άγει τον ηλεκτρισμό ταχύτερα ακόμα και από τον χαλκό! Δικαίως αποκαλείται το «υλικό θαύμα». Μπορεί να απορροφήσει τόση θερμότητα όση η μάζα του, κάτι που δεν μπορεί να κάνει άλλο υλικό.

Τυχαία ανακάλυψη

Ωστόσο το πώς το ανακάλυψαν οι δύο επιστήμονες είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Στην προσπάθειά τους να κόψουν από ένα κομμάτι γραφίτη μια πολύ λεπτή φλούδα, χρήσιμο αποδείχθηκε το σελοτέιπ! «Χρησιμοποιούσαμε σελοτέιπ για να καθαρίζουμε την επιφάνεια τον πάγκων του εργαστηρίου από το γραφίτη, για ήταν εύκολο να μαζέψουμε τη σκόνη (του γραφίτη) με αυτό τον τρόπο και να την πετάμε στο καλάθι των άχρηστων. Κάποια ημέρα είχαμε τη φαεινή ιδέα να πάρουμε ένα κομμάτι σελοτέιπ από το καλάθι και να το βάλουμε κάτω από το μικροσκόπιο. Τότε είδαμε διάφανα κομμάτια-κόκκους γραφίτη-γραφενίου»

Ενδιαφέρων από όλο τον Κόσμο

Οι μοναδικές ιδιότητές του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ερευνητών και εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται ήδη ή σκοπεύεται να χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση πλαστικών καθιστώντας τα αγώγιμα ταυτόχρονα, σε οθόνες των κινητών τηλεφώνων, οθόνες αφής, οθόνες τηλεόρασης ενώ στον χώρο τον υπολογιστών είναι ο αντικαταστάτης του πυριτίου, για επεξεργαστές που θα λειτουργούν σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες ενώ θα εκτελούν περισσότερες πράξεις και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Κι αυτές είναι μόνο ελάχιστες από τις εφαρμογές που μελετώνται διεθνώς.

«Συνήθως ένα νέο υλικό χρειάζεται περίπου 40 χρόνια για να περάσει από το ακαδημαϊκό εργαστήριο στην βιομηχανική παραγωγή ως καταναλωτικό προϊόν» αναφέρει ο καθηγητής Andre Geim. Στην περίπτωση του γραφένιου όλα έγιναν πολύ γρήγορα και όπως υπογραμμίζει «δεν τολμώ να προβλέψω το μέλλον, αλλά κρίνω από την ταχύτητα αξιοποίησης του τα τελευταία δέκα χρόνια, να περιμένουμε να δούμε σύντομα το γραφένιο παντού». Κυβερνήσεις και περισσότερες από 100 εταιρείες στον κόσμο δαπανούν δισεκατομμύρια για την έρευνα εφαρμογής του υλικού, προσθέτει.

Το 2010 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής στους Andre Geim και Kostya Novoselow.

Γραφένιο το Μέλλον Γραφένιο το Μέλλον-thinktech.gr

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Tech News

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί να αγοράσω τα έξυπνα γυαλιά του Facebook;

Ομολογώ ότι ήμουν ένας από αυτούς τους ανθρώπους που θα ήθελαν να αγοράσουν τα έξυπνα γυαλ…