ΑΡΧΙΚΗ Απορίες Internet σε αεροπλάνα, υπάρχει WiFi σε αεροπορικές πτήσης και πόσο κοστίζει;

Internet σε αεροπλάνα, υπάρχει WiFi σε αεροπορικές πτήσης και πόσο κοστίζει;

0 second read
0
1,215
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο προσφέρουν πλέον Wi-Fi εν πτήσει, αλλά αξίζει τόσο υπερβολικές τιμές για τέτοιες ταχύτητες; Πως έχουμε WiFi κατά τη διάρκεια της πτήσης; Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν ταξιδέψουμε και πριν σπαταλήσουμε χρήματα για αυτό.

Οι μεγάλες σε διάρκεια πτήσεις είναι μια από τις χειρότερες στιγμές που αναγκαζόμαστε να είμαστε εκτός διαδικτύου. Ευτυχώς, όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν τώρα Wi-Fi κατά τη διάρκεια της πτήσης επιτρέποντας στους επιβάτες να ελέγχουν τα email τους, να εργάζονται, και να σερφάρουν στο διαδίκτυο ενώ βρίσκονται 40.000 πόδια στον ουρανό.

Πώς λειτουργεί το Wi-Fi κατά την πτήση; Ποιες αεροπορικές εταιρείες το προσφέρουν; Και το πιο σημαντικό, ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Πώς λειτουργεί το Wi-Fi κατά την πτήση;

Στην τελευταία πτήση που κάνατε πιθανότατα παρατηρήσατε ότι μετά την απογείωση το κινητό σας να χάνει τη σύνδεσή, αν δεν το είχατε κλειστό. Η Τηλεφωνική δικτύωση δεν λειτουργεί όταν φτάσει το αεροπλάνο σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Πώς λοιπόν τα αεροπλάνα προσφέρουν σύνδεση στο Διαδίκτυο περίπου 12 χιλιόμετρα πάνω από τον φλοιό της γης; Υπάρχει μια απλή απάντηση σε αυτό.

Τα σύγχρονα αεροπλάνα διαθέτουν κεραίες που τους επιτρέπουν να λαμβάνουν σήματα από δύο πηγές, είτε επίγειους σταθμούς είτε δορυφόρους.

Στην πρώτη περίπτωση, χρησιμοποιούνται μια σειρά από συνδεδεμένους επίγειους σταθμούς που εκπέμπουν συνεχώς κυψελωτά σήματα προς τον ουρανό. Το αεροσκάφος συνδέεται με τους επίγειους σταθμούς χρησιμοποιώντας μια κεραία που βρίσκεται στο κάτω μέρος της ατράκτου του αεροσκάφους. Η σύνδεση αυτή στην συνέχεια προωθείται σε διακομιστή και δρομολογητή που βρίσκονται μέσα στο αεροσκάφος, και στη συνέχεια εκπέμπεται WiFi σε όλη την καμπίνα δίνοντας την δυνατότητα σύνδεσης στο Internet στους επιβάτες.

κεραία σύνδεσης με επίγειους σταθμούς στο κάτω μέρος του αεροπλάνου

Το σημαντικότερο μειονέκτημα της σύνδεσης με επίγειο σταθμό κατά την πτήση είναι η έλλειψη κάλυψης όταν το αεροπλάνο διασχίζει μία πορεία πάνω από νερό-ωκεανούς ή πετάει πάνω από ορεινό έδαφος.

Στην δεύτερη περίπτωση σύνδεσης με το διαδίκτυο, χρησιμοποιούνται δορυφόροι δορυφόροι επικοινωνίας. Οι δορυφόροι επικοινωνίας εκπέμπουν σήματα απευθείας σε κεραίες που βρίσκονται στην κορυφή της ατράκτου του αεροσκάφους. Το Wi-Fi κατά την πτήση χρησιμοποιώντας δορυφόρους επικοινωνίας προσφέρει αυξημένη αξιοπιστία, κάλυψη και ταχύτητες. Δυστυχώς αυτή η επιλογή λόγο βελτιωμένης υπηρεσίας, συνοδεύεται και από αύξηση του κόστους του WiFi Internet στο αεροπλάνο και αφορά κυρίως υπερατλαντικές πτήσεις.

Επικοινωνία αεροπλάνου με δορυφόρους για πρόσβαση στο Internet

Ποια είναι η ταχύτητα του internet σε μία αεροπορική πτήση ;

Εδώ θα αναφερθούμε στην ταχύτητα του Διαδικτύου σε megabyte ανά δευτερόλεπτο (MB/s). Σύμφωνα με το Speedtest, η μέση ευρυζωνική σύνδεση για της ΗΠΑ, είχε ταχύτητα download 68 MB/s και ταχύτητα μεταφόρτωσης-upload 8,5 MB/s.

η ταχύτητα του internet σε μία αεροπορική πτήση

Για τους περισσότερους ανθρώπους η ταχύτητα λήψης (download) είναι σημαντική καθώς αναφέρετε στο πόσο γρήγορα φθάνουν τα δεδομένα Διαδικτύου στον υπολογιστή ή το κινητό μας. Ωστόσο και η ταχύτητα μεταφόρτωσης (upload) είναι εξίσου σημαντική εάν στέλνουμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, όπως σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι ή όταν ανεβάζουμε ή στέλνουμε αρχεία, ακόμα και όταν δουλεύουμε αρχεία από το cloud.

Τύποι σύνδεσης αεροπλάνων με το διαδίκτυο

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι-συστήματα σύνδεσης με το διαδίκτυο κατά την διάρκεια μιας πτήσης, και ο τύπος σύνδεσης καθορίζει τις αναμενόμενες ταχύτητες και τη σταθερότητα του internet μέσα στο αεροπλάνο, οι κυριότεροι τύποι είναι.

Air-to-Ground (ATG)

Πολλές αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης χρησιμοποιούν την Air to Ground διασύνδεση ενός αεροπλάνου με το διαδίκτυο.

Το ATG ή A2G όπως λέγετε, ήταν ένα σημαντικό τεχνολογικό βήμα για την διασύνδεση των αεροπλάνων με το διαδίκτυο και τα συστήματα Wi-Fi κατά την πτήση. Αρκετά αεροπλάνα έχουν εξοπλιστεί με την κατάλληλη κεραία και εξοπλισμό αφού έχουν ενισχυθεί και σε αριθμό οι επίγειες κεραίες εκπομπής σημάτων προς τις κεραίες των αεροπλάνων. Η τελευταία μάλιστα αναβάθμιση στο σύστημα A2G σήμαινε ότι κάθε αεροσκάφος μπορούσε να κάνει χρήση 10 MB/s σε ταχύτητα λήψης-downoload, (προηγουμένως ήταν μόλις 0,38 MB/s.) Για ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιεί 10MB/s ταχύτητα λήψης δεδομένων από το Internet είναι αρκετό και για τους 300 επιβάτες, αν υποθέσουμε ότι δεν κάνουν όλοι οι επιβάτες χρήση του Internet, άλλωστε δεν υπάρχει περίπτωση και οι 300 να κάνουν streaming ταινίες από το Netflix..

Ku-Band In Flight-Wi-Fi

Αυτή η διασύνδεση αεροπλάνων με το διαδίκτυο είναι δορυφορική. Πραγματοποιείτε και περνάει μέσα από την λεγόμενη ζώνη Ku, η οποία ονομάζεται έτσι επειδή χρησιμοποιεί μια σειρά από δορυφόρους αναμετάδοσης. Μπορεί να καλύψει πολύ μεγάλες περιοχές με συχνότητες που ξεκινούν και φτάνουν 11,7-14,5 GHz. Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις συχνότητες να πούμε ότι το router του σπιτιού μας χρησιμοποιεί 2,4 GHz και 5 GHz για την σύνδεση του WiFi.

Yπάρχουν πολλές εταιρείες δορυφορικού Internet που παρέχουν σε αεροπορικές εταιρείες τέτοιου είδους διασυνδέσεις και αυτές με την σειρά τους τις παρέχουν σαν υπηρεσία στους επιβάτες τους.

Αυτές οι διασυνδέσεις, με τις κεραίες Ku-band παρέχουν μια θεωρητική μέγιστη λήψη-download μεταξύ 40 και 100 Mbps/s ανάλογα με τη δορυφορική σύνδεση. Οι δοκιμές ταχύτητας Wi-Fi κατά την πτήση δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι χαμηλότερος, αν και με πολύ καλύτερες ταχύτητες μεταφόρτωσης από το ATG σύστημα. Μία επίσης σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο συνδέσεων είναι ότι οι κεραίες που είναι τοποθετημένες στα αεροπλάνα για την λήψη σήματος από τους δορυφόρους είναι μικρότερες από της κεραίες ATG, μειώνοντας έτσι την αντίσταση, τις αναταράξεις και την καύση καυσίμου κατά την πτήση.

Το σύστημα Ku-Band είναι ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός για τη σύνδεση με το Internet στα αεροπλάνα. Ωστόσο και για τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να προσφέρουν Internet στους επιβάτες μίας πτήσης θα πρέπει να εξοπλίσουν τα αεροπλάνα τους με κεραίες, δρομολογητές, συνδέσεις, σε κάθε αεροσκάφος, διαδικασία η οποία έχει αρκετά μεγάλο κόστος.

Ka-Band, LEO Satellites και Starlink In-Flight Wi-Fi

Το Ka-band καλύπτει τη ραδιοσυχνότητα μεταξύ 26,5-40 GHz και χρησιμοποιείται συχνά παράλληλα με το σύστημα Ku-band για την παροχή μιας καλύτερης εμπειρίας στην πλοήγηση εν πτήση. Στις αρχές αυτών των δορυφορικών συστημάτων, Ku-band και Ka-band, δεν ήταν και πολύ προσιτά και οι υπηρεσίες που παρείχαν ήταν πολύ κατώτερες σε σχέση με σήμερα όπου η ανάγκη επιβατών για Internet εν πτήση είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι παλαιότερα.

Ωστόσο η δορυφορική κάλυψη με Wi-Fi σε αεροπλάνα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με δορυφορικές εταιρείες Διαδικτύου όπως η OneWeb, η Viasat, η Inmarsat, η Starlink και άλλες, να προωθούν τέτοιου είδους υπηρεσίες προς τις αεροπορικές εταιρείες και αυτές προς τους επιβάτες τους.

Για παράδειγμα, η βρετανική εταιρεία OneWeb έχει συνεργαστεί με την Panasonic Avionics για να προσφέρουν μία δορυφορική υπηρεσία Wi-Fi σε επιβάτες όπου θα μπορούν να μοιράζονται εν πτήση ταχύτητες έως 200 mbps/s download σε WiFi internet και upload έως 32mbps!

Όπως θα περίμενε κανείς και η δορυφορική υπηρεσία Wi-Fi Starlink & SpaceX του Elon Musk δεν θα μπορούσαν να απέχουν από αυτή τη δράση. Η Starlink Aviation όπως ονομάζετε η νέα αυτή εταιρεία, πρόκειται να ξεκινήσει το 2023 με την συμμέτοχή της SpaceX, όπου η τελευταία δηλώνει ότι η υπηρεσία της θα παρέχει έως και 300 Mbps ανά αεροπλάνο, μία εξαιρετική γρήγορη και σταθερή υπηρεσία Internet, εν πτήση. Δεδομένης της ήδη αξιοπρεπούς δορυφορικής κάλυψης της Starlink μέσα από Ku-band και Ka-band σύστημα, δεν αποκλείετε στο πολύ κοντινό μέλλον να προσφέρουν μία από τις κορυφαίες υπηρεσίες Wi-Fi κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Τα μειονεκτήματα του Wi-Fi κατά την πτήση

Η μεγαλύτερη αδυναμία του Wi-Fi κατά την πτήση είναι η συνδεσιμότητα. Περισσότερες αεροπορικές εταιρείες από ποτέ προσφέρουν κάποια μορφή σύνδεσης Wi-Fi κατά την πτήση, αλλά το αν αξίζει να το χρησιμοποιήσουμε είναι ένα άλλο ερώτημα.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πριν αγοράσουμε κάποια από της υπηρεσίες Wi-Fi κατά την πτήση για το επερχόμενο μεγάλο ταξίδι μας.

1.Το Wi-Fi κατά την πτήση δεν είναι φθηνό

Παρόλο που η κάλυψη στον αέρα είναι καλύτερη από ποτέ, η τιμή του Wi-Fi κατά την πτήση παραμένει υψηλή. Για αυτό το λόγο οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως προσφέρουν διάφορα πακέτα Internet κατά την διάρκεια της πτήσης χωρίζοντάς τα κατά την χρήση την οποία προορίζονται. Δηλαδή, πακέτο για email, όπου μπορούμε να λαμβάνουμε και να στέλνουμε emails κατά την διάρκεια της πτήσης, πακέτο για μουσική αν θέλουμε να ακούμε μουσικές ή podcast, και πακέτο ειδικά για πλοήγηση στο Internet. Γενικότερα το να έχουμε “ανοιχτό internet” το οποίο θα το αναλώνουμε ελεύθερα όπου θέλουμε, κοστίζει ακριβά. Φυσικά σε όλα τα πακέτα ισχύουν οι περιορισμοί στα Megabyte-δεδομένα που καταναλώνουμε.

Το 2016, ο ταξιδιωτικός μπλόγκερ Ben Schlappig έζησε πιθανώς μια από τις χειρότερες εμπειρίες Wi-Fi κατά την πτήση όλων των εποχών. Ο Schlappig πετούσε σε business class με Iberia με ένα airbus A340 από τη Νέα Υόρκη στη Μαδρίτη, το οποίο είχε OnAir Wi-Fi.

Το φθηνότερο πακέτο Wi-Fi προσέφερε 4MB για περίπου 5 $ . Κάθε επιπλέον 100 KB κοστίζει 0,17 $ . Ναι, καλά διαβάσατε: kilobytes.

Δεδομένου ότι το μέσο μέγεθος μιας ιστοσελίδας που βλέπουμε σήμερα είναι περίπου 2-3MB δεν πρόκειται να πλοηγηθούμε και σε πολλές σελίδες στο Internet. Ωστόσο η παραπάνω εμπειρία ήταν αρκετά χρόνια πριν. Οι υπηρεσίες Wi-Fi σήμερα και το κόστος κατά την πτήση είναι καλύτερες, ανάλογα βέβαια με την αεροπορική εταιρεία.

Για παράδειγμα, στην Emirates, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές υπάρχουν δύο κύριες υπηρεσίες. Το Wi-Fi κατά την πτήση κοστίζει μεταξύ 9,99-19,99 $, ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης, ή μπορείτε να επιλέξετε τη φθηνότερη υπηρεσία Unlimited Chat μεταξύ 2,99 και 5,99 $, αλλά αυτό ενεργοποιεί μόνο το WhatsApp και Messager κ.λπ.

Η AirFrance προσφέρει τρεις διαφορετικές επιλογές Wi-Fi κατά τη διάρκεια της πτήσης: Πακέτο μηνυμάτων, πακέτο για σερφάρισμα στο Internet και πακέτο ροής ειδήσεων. Το κόστος τον πακέτων ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης, ενώ το πακέτο για σερφάρισμα κοστίζει 30 ευρώ για ολόκληρο το ταξίδι ή 10.000 μίλια.

2.Πολλοί ιστότοποι είναι περιορισμένοι

Σε αντίθεση με τη σύνδεσή μας στο internet σπίτι, η σύνδεσή στο internet κατά την πτήση συνοδεύεται από μια μεγάλη γκάμα ιστοτόπων που απαγορεύονται. Προφανώς και οι ιστότοποι που προσφέρουν περιεχόμενο πορνογραφικού περιεχομένου ή τζόγου απαγορεύονται καθώς και υπηρεσίες ζωντανής ροής βίντεο όπως το Amazon Prime, το Netflix και το DisneyTV κ.τ.λ. Οι πάροχοι Wi-Fi αεροπορικών εταιρειών λειτουργούν με εξαιρετικά περιορισμένο εύρος ζώνης-bandwith και πρέπει να διατηρούν “γρήγορα” δεδομένα για όλους τους επιβάτες μιας πτήσης.

3.Το Wi-Fi κατά την πτήση είναι αναξιόπιστο ή περιορισμένο

Αν το internet στο αεροπλάνο το χρειάζεστε να για πλοηγηθείτε απλά σε διάφορες ιστοσελίδες ή να λάβετε ή να στείλετε κάποια emails και να περάσετε την διάρκεια της πτήσης κάνοντας τέτοιου είδους εργασίες τότε η υπηρεσία WiFi που θα πληρώσετε θα σας ικανοποιήσει. Αν όμως οι ανάγκες σας είναι να ανεβάζετε ή να κατεβάζετε μεγάλα αρχεία από το cloud και να τα επεξεργάζεστε ή είστε web developer και χρειάζεστε να δουλεύεται κάποιο CMS και να ανεβάζετε φωτογραφίες, τότε δεν θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι από την υπηρεσία WiFi που θα πληρώσετε. Φυσικά και το το Wi-Fi κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν συγκρίνεται με το οικιακό μας internet ή τη σύνδεση κινητής τηλεφωνίας 4G/5G. Επίσης θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην υπηρεσία WiFi που θα αγοράσουμε στο αν επιβάλλει περιορισμούς στον όγκο των δεδομένων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. 

Ποιες αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν Wi-Fi κατά την πτήση;

Σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρίες στις ΗΠΑ προσφέρουν υπηρεσίες WiFi εντός των πτήσεων, ακόμα και οι αεροπορικές χαμηλού κόστους δίνουν την δυνατότητα της σύνδεσης με το internet.

Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

Η Ryanair, η EasyJet, η Norwegian, η Vueling, η Wizz Air και η Eurowings κυριαρχούν στη Eυρωπαϊκή αγορά προσφέροντας WiFi internet σχεδόν σε όλες τις πτήσεις. Η δική μας Aegean προσφέρει σε κάποια αεροπλάνα Airbus την δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας Wi-Fi onboard, αλλά ακόμα είναι σε περιορισμένες πτήσεις. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι συνεχώς τα αεροπλάνα της εξοπλίζονται με τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν πρόσβαση στο Internet σε πολύ περισσότερες πτήσεις της. Και εδώ, προσφέρονται πακέτα όπως για μουσική, για emails και μηνύματα ή σερφάρισμα στο internet, πάντα με περιορισμό σε κατανάλωση megabytes.

Γενικότερα οι περισσότερες Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν την δυνατότητα σύνδεσης στο Internet δίνοντας προτεραιότητα στα μεγάλης διάρκειας ταξίδια πρώτα.

Σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ασία είναι παρόμοια κατάσταση. Υπάρχουν πολλές εταιρείες χαμηλού κόστους και premium, όλες προσφέρουν Wi-Fi κατά την πτήση. Για παράδειγμα, η ANA, η Emirates, η Cebu Pacific, η China Airlines, η China Eastern, η EVA Air, η Etihad, η Garuda Indonesia, η Philippine Airways, η Qatar Airways, η Quantas και άλλες παρέχουν την δυνατότητα να συνδεθείτε στο διαδίκτυο κατά την διάρκεια της πτήση σας.

Σε κάθε περίπτωση πριν ταξιδέψουμε καλό θα είναι να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι υπηρεσίες Internet προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία για την πτήση μας και να επιλέξουμε το πακέτο internet που μας συμφέρει έχοντας την προσοχή μας πάντα στον περιορισμό τον megabytes.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Απορίες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Μπορούν τα ηλεκτρικά οχήματα να ρυμουλκήσουν τροχόσπιτο;

Ανάλογα με το μέγεθος και τη χωρητικότητα της μπαταρίας του οχήματος τα ηλεκτρικά αυτοκίνη…