ΑΡΧΙΚΗ Οδηγοί Τεχνολογίας 5 γλώσσες προγραμματισμού ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητά

5 γλώσσες προγραμματισμού ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητά

14 second read
0
3,595

Οι γλώσσες προγραμματισμού ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητά έχουν πλέον εξελιχθεί και αυτές σε συνέπεια της εξέλιξης των παιχνιδιών.

Εάν σας ενδιαφέρει ο προγραμματισμός παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα υπάρχει μια πληθώρα επιλογών προγραμμάτων που μπορείτε να ξεκινήσετε. Με μια καλή μηχανή παιχνιδιών μπορεί την ιδέα μας να την κάνουμε πράξη. Τα πιο δημοφιλή παιχνίδια αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν γλώσσες προγραμματισμού και μηχανές παιχνιδιών όπως οι παρακάτω.

Σε ποια γλώσσα προγραμματισμού έχουν βασιστεί γνωστά δημοφιλή παιχνίδια; Κάθε παιχνίδι για κινητά ξεκινά με μια απλή ιδέα. Πολλά παιχνίδια στα καταστήματα Apple και Google Play έκαναν τη μετάβασή τους από μια ιδέα σε ένα δημοφιλές παιχνίδι με τη βοήθεια μιας από τις πέντε παρακάτω γλώσσες προγραμματισμού.

Η ανάπτυξη παιχνιδιών για κινητά είναι ένα δύσκολο project, αλλά όταν έχουμε τα σωστά εργαλεία στη διάθεσή μας γίνετε πολύ πιο εύκολο. Ας ξεκινήσουμε προσδιορίζοντας τη γλώσσα προγραμματισμού που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και την εμπειρία μας.

1. Η γλώσσα προγραμματισμού C#

5 γλώσσες προγραμματισμού ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητά
γλώσσα προγραμματισμού C#

Η C# είναι μια αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού, που κυκλοφόρησε από τη Microsoft το 2002. Τρέχει σε .NET (ένα εικονικό σύστημα εκτέλεσης της Microsoft) και κατέχει θέση μεταξύ των κορυφαίων γλωσσών προγραμματισμού στον κόσμο. Το C# οφείλει τη δημοτικότητά του στην ευελιξία του και στη δημιουργία ισχυρών και ανθεκτικών εφαρμογών.

Η μηχανή παιχνιδιού Unity είναι μια μαρτυρία για αυτό, καθώς είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μηχανές παιχνιδιών στον κόσμο, κατασκευασμένη πλήρως με C#. Το 71% όλων των παιχνιδιών για κινητές συσκευές που διανέμονται σήμερα χρησιμοποιούν τη μηχανή παιχνιδιών Unity, σύμφωνα με την Unity Technologies. Η πλατφόρμα Unity μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε προσαρμοσμένα παιχνίδια 3D χρησιμοποιώντας σενάρια C#, που δίνουν δυναμική και ρεαλισμό στο περιβάλλον του παιχνιδιού.

Μερικά δημοφιλή παιχνίδια για κινητά που δημιουργήθηκαν με unity είναι το Pokémon GO, το Cuphead, το Call of Duty και το Monument Valley.

Δυνατά σημεία

 • Η C# είναι μια δημοφιλής γλώσσα που έχει μια μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών παιχνιδιών, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι πόροι για αρχάριους.
 • Διαθέτει εκτενή τεκμηρίωση, και μπορείτε να βρείτε πολύ υλικό.
 • Ανήκει στην οικογένεια C, επομένως σχετίζεται στενά με τα C, C++ και Java. Αυτό μειώνει την επιπλέον εκμάθησης για έναν προγραμματιστή που προέρχεται από μία από αυτές τις άλλες δημοφιλείς γλώσσες.
 • Η C# είναι μια αντικειμενοστραφή γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου.
 • Η C# έχει ενσωματωμένο μηχανισμό που απελευθερώνει τη μνήμη αυτόματα.
 • Είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ασφαλή.
 • Η C# είναι γρήγορη στην εκτέλεσή της.

Αδυναμίες

 • Η C# έχει μεγάλη εξάρτηση από την πλατφόρμα .NET. Χωρίς .NET είναι προσανατολισμένο στα Windows και δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για άλλα λειτουργικά συστήματα.

2. Η Γλώσσα Προγραμματισμού C++

5 γλώσσες προγραμματισμού ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητά
Γλώσσα Προγραμματισμού C++

Το 1985 ο Bjarne Stroustrup κυκλοφόρησε την πρώτη επίσημη έκδοση της C++. Το 1998 η επιτροπή προτύπων C++ κυκλοφόρησε το πρώτο διεθνές πρότυπο της γλώσσας. Σήμερα η C++ έχει προχωρήσει πολύ και είναι μια από τις κορυφαίες γλώσσες προγραμματισμού στον κόσμο, όχι μόνο για ανάπτυξη παιχνιδιών αλλά και ως γλώσσα πολλαπλών χρήσεων.

Η Unreal Engine είναι μια από τις κορυφαίες μηχανές παιχνιδιών για κινητά στον κόσμο. Κατασκευασμένη με C++, το Unreal Engine αυτοπροσδιορίζεται ως «εργαλείο δημιουργίας 3D σε πραγματικό χρόνο». Αυτή η μηχανή παιχνιδιών μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε παιχνίδια 3D και είναι ένας από τους κύριους ανταγωνιστές της Unity. Η Unreal Engine δημιούργησε δημοφιλή παιχνίδια όπως το Fortnite, το Batman: Arkham City και το Hellblade: Senua’s Sacrifice.

Δυνατά σημεία

 • Είναι μια γλώσσα προγραμματισμού με πολλές βιβλιοθήκες και έτοιμα project.
 • Η C++ σάς δίνει τον πλήρη έλεγχο της συμπεριφοράς ενός προγράμματος.
 • Η C++ είναι γρήγορη.
 • Η C++ πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη μεγάλων παιχνιδιών και σκηνών.
 • Είναι μια γλώσσα μεσαίου επιπέδου με ένα μείγμα χαρακτηριστικών υψηλού και χαμηλού επιπέδου.

Αδυναμίες

 • Η C++ δεν διαθέτει χαρακτηριστικά που έχουν άλλες γλώσσες προγραμματισμού για την διαχείριση μνήμης. Έχει ζητήματα ασφαλείας όπως, υπό προϋποθέσεις και συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν κατάρρευση του προγράμματός ή ακόμη και να αποτελέσουν πύλη για τους χάκερ.

3. Η γλώσσα προγραμματισμού Kotlin

5 γλώσσες προγραμματισμού ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητά
γλώσσα προγραμματισμού Kotlin

Kotlin είναι μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού που αναπτύχθηκε από την JetBrains, μια εταιρεία που δημιουργεί εργαλεία προγραμματιστών. Το 2016 η JetBrains κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση της Kotlin, μιας γλώσσας προγραμματισμού για την ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά. Από την αρχή η Google υποσχέθηκε την υποστήριξή της στο Kotlin για την ανάπτυξη Android. Αυτή η κίνηση δημιούργησε μια γενική σχέση μεταξύ του Kotlin και της ανάπτυξης εφαρμογών Android.

Ωστόσο, όπως κάθε καλή γλώσσα ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά, η Kotlin είναι μια γλώσσα πολλαπλών πλατφορμών. Η Kotlin διαθέτει μια εργαλειοθήκη ανάπτυξης λογισμικού (SDK) για την ανάπτυξη εφαρμογών Android και iOS που ονομάζεται Kotlin Multiplatform Mobile. Αυτό το SDK παρέχει προγραμματισμό για πολλαπλές πλατφόρμες εργασίας. Εκτελούνται εντολές μεταξύ Android και IOS ταυτόχρονα ενώ εφαρμόζονται ξεχωριστά χαρακτηριστικά για συγκεκριμένες συσκευές.

Η πιο δημοφιλής μηχανή παιχνιδιών Kotlin είναι το KorGe. Χάρη στην προσθήκη KorGE Gradle, το KorGE έγινε ακόμα πιο εμπλουτισμένο σε εντολές εκτέλεσης προσδίδοντάς του νέες δυναμικές σαν πλατφόρμα μηχανής παιχνιδιών. Χρησιμοποιεί μια εικονική μηχανή Java (JVM) για Android, εγγενή για iOS και επιτραπέζιους υπολογιστές και JavaScript για τον Ιστό. Η μηχανή παιχνιδιών KorGE δημιουργεί κυρίως παιχνίδια 2D.

Δυνατά σημεία

 • Η Kotlin είναι μια γλώσσα πολλαπλών παραδειγμάτων (αντικειμενοστρεφής και λειτουργική).
 • Σε σύγκριση με την Java, η Kotlin μειώνει τον κώδικά σας κατά περίπου 40%, σύμφωνα με την ίδια Kotlin.
 • Η Kotlin είναι γρήγορη γλώσσα προγραμματισμού.
 • Η Kotlin διαθέτει χαρακτηριστικά όπως έξυπνη χύτευση, λειτουργίες υψηλότερης τάξης, λειτουργίες επέκτασης, ενσωματωμένη μηδενική ασφάλεια και λάμδα.
 • Η Kotlin είναι δημοφιλές μεταξύ των προγραμματιστών εφαρμογών για κινητά (συγκεκριμένα προγραμματιστές εφαρμογών Android).

Αδυναμίες

 • Η Kotlin είναι μια αρκετά νέα γλώσσα προγραμματισμού, επομένως έχει μια μικρή κοινότητα.

4. Η γλώσσα προγραμματισμού Swift

γλώσσα προγραμματισμού Swift

Το Swift είναι μια άλλη σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού. Η ανάπτυξή της είναι μια κοινή προσπάθεια της Apple Inc. και αρκετών συνεργατών ανοιχτού κώδικα. Η Apple κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση swift το 2014 για ανάπτυξη εφαρμογών IOS, IPadOS, macOS, tvOS και watchOS. Σήμερα το Swift υποστηρίζει όλες τις πλατφόρμες της Apple και τα λειτουργικά συστήματα Linux.

Δυνατά σημεία

 • Swift διαθέτει αυτόματη διαχείριση μνήμης.
 • Swift διαθέτει χαρακτηριστικά όπως προσαρμοσμένες παρεμβολές συμβολοσειρών, κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση JSON, συναρτήσεις πρώτης κατηγορίας και προσαρμοσμένο μετασχηματισμό.
 • Είναι γρήγορο, χάρη στη χρήση της τεχνολογίας μεταγλωττιστή LLVM υψηλής απόδοσης.
 • Swift είναι μια γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου.
 • Είναι μια γλώσσα πολλαπλών παραδειγμάτων.

Αδυναμίες

 • Το Swift υποστηρίζει μόνο την ανάπτυξη εφαρμογών παιχνιδιών για κινητά για IOS.
 • Είναι μια νέα γλώσσα με μια μικρή κοινότητα σε σύγκριση με άλλες πιο καθιερωμένες γλώσσες που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη εφαρμογών παιχνιδιών για κινητά.

5. Γλώσσα προγραμματισμού Lua

5 γλώσσες προγραμματισμού ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητά
Γλώσσα προγραμματισμού Lua

Lua είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για την ανάπτυξη παιχνιδιών για κινητά. Σύμφωνα με τη Lua, είναι «προς το παρόν η κορυφαία γλώσσα σεναρίου στα παιχνίδια». Οι άλλες γλώσσες σαν αυτήν τη λίστα χρησιμοποιούν έναν μεταγλωττιστή, ο οποίος μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ταχύτητα. Η Lua είναι η μόνη ερμηνευμένη γλώσσα προγραμματισμού επομένως ταιριάζει το ως γλώσσα σεναρίου.

Το World of Warcraft και το Angry Birds είναι δύο από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στον κόσμο σήμερα, και αναπτύχθηκαν και τα δύο με τον Lua. Το Solar2D (παλαιότερα γνωστό ως Corona) και το Defold είναι δύο δημοφιλείς μηχανές παιχνιδιών που αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας το Lua.

Δυνατά σημεία

 • Lua είναι μια γλώσσα προγραμματισμού πολλαπλών παραδειγμάτων.
 • Είναι γρήγορη στην εκτέλεση.
 • Κάνει “ελαφρές” εφαρμογές και “δυνατές”.
 • Η Lua είναι δημοφιλής για την ανάπτυξη παιχνιδιών.

Αδυναμίες

 • Η Lua είναι μια δυνατή γλώσσα, αλλά δεν έχει μεγάλη κοινότητα σε σύγκριση με τους άλλους δύο γίγαντες (C# και C++) σε αυτήν τη λίστα.

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη γλώσσα ανάπτυξης παιχνιδιών

Το ότι είναι οι καλύτερες γλώσσες προγραμματισμού ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητά, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχουν αυτές οι πέντε παραπάνω γλώσσες και οι αντίστοιχες μηχανές παιχνιδιών τους. Αν και όλες αυτές οι γλώσσες είναι εξαιρετικές για την ανάπτυξη παιχνιδιών για κινητά, οι ανάγκες σας είναι αυτές που θα καθορίσουν ποια μηχανή παιχνιδιών από τις παραπάνω είναι η καλύτερή.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να αναπτύξετε ένα παιχνίδι για κινητά μόνο για χρήστες IOS, το Swift μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας. Εάν το παιχνίδι σας θα είναι για χρήστες Android και IOS, αλλά θα είναι σε 2D, τότε Lua και Kotlin είναι οι κορυφαίοι υποψήφιοι. Ωστόσο, εάν το παιχνίδι σας θα είναι σε 3D, η C# και η C++ είναι οι καλύτερες επιλογές σας.

Διαβάστε επίσης : Οι καλύτερες εφαρμογές μετάφρασης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Οδηγοί Τεχνολογίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Κάθε πότε πρέπει να αγοράζω καινούργια συσκευή κινητού android;

Το πότε χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αγορά νέου τηλεφώνου android κάποιες φορές είναι λίγ…