
Χρησιμοποιήστε τα παρακάτω διαγνωστικά εργαλεία υπολογιστή για να εκτελέσετε έναν έλεγχο υγείας του υπολογιστή σας και να διορθώσετε πιθανά προβλήματα. Ιδανικά διαγνωστικά εργαλεία για Windows 10 και 11.
Ενότητες άρθρου
- 1 Διαγνωστικά εργαλεία για Windows
- 2 Διαγνωστικά εργαλεία Windows
- 3 1. HWiNFO
- 4 2. Performance Monitor, για παρακολούθηση απόδοσης του συστήματος
- 5 3.Reliability Monitor, για παρακολούθηση αξιοπιστίας του συστήματος
- 6 Εργαλεία διάγνωσης δικτύου των Windows
- 7 4. WiFi Analyzer, για ανάλυση δικτύου WiFi
- 8 5. SoftPerfect Network Scanner, δείτε ποιες συσκευές συνδέονται στο δίκτυο σας
- 9 Εργαλεία διάγνωσης μονάδων δίσκου των Windows
- 10 6. CrystalDiskInfo
- 11 7. WinDirStat
- 12 8. Διαχείριση δίσκων των Windows
- 13 Εργαλεία διάγνωσης μνήμης των Windows
- 14 9. Resource Monitor για Παρακολούθηση πόρων συστήματος
- 15 10. Windows Memory Diagnostic, για διάγνωση μνήμης του συστήματος
- 16 Εργαλεία διάγνωσης οθόνης των Windows
- 17 11. JScreenFix
- 18 12. PixelHealer
- 19 Εργαλεία διάγνωσης κακόβουλου λογισμικού των Windows
- 20 13. AdwCleaner
- 21 14. Malwarebytes
- 22 15. ClamWin
- 23 Διαγνώστε τα προβλήματα του υπολογιστή σας με αυτά τα εργαλεία
Διαγνωστικά εργαλεία για Windows
Ανεξάρτητα από τις τεχνικές σας γνώσεις, είτε αρχάριος είτε βετεράνος στους υπολογιστές το σύστημά σας των Windows ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει προβλήματα που δεν είναι και τόσο εύκολο να διαγνωστούν χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία. (Συμβαίνει και σε άλλα λειτουργικά συστήματα.) Όταν όμως συμβαίνει αυτό, τι κάνετε;
Θα μπορούσατε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα για εσάς αλλά τα περισσότερα προβλήματα που αφορούν καθυστερήσεις συστήματος μπορούν να διορθωθούν με τα κατάλληλα εργαλεία. Για απλές διαγνώσεις δεν χρειάζεται να πληρώσετε κάποιον όταν μπορείτε εύκολα να καταλάβετε το πρόβλημα μόνοι σας χρησιμοποιώντας διαγνωστικά εργαλεία windows που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν.
Συνιστούμε να δοκιμάσετε πρώτα τα παρακάτω εργαλεία μετά από την εμφάνιση προβλήματος. Ίσως εκπλαγείτε από το πόσα προβλήματα μπορείτε να λύσετε μόνο με αυτά. Αν ακόμα δεν μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα, τότε σίγουρα, καλέστε κάποιον ειδικό.
Διαγνωστικά εργαλεία Windows
Τα προβλήματα υλικού (hardware) μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα στα Windows. Τείνουν να εμφανίζονται πιο συχνά όταν χρησιμοποιείτε μια παλαιότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος (π.χ. Windows 7 ή Windows 8) ή μια έκδοση ειδική (π.χ. Windows Insider).
‘Άλλες φορές θέλετε να μάθετε ποιο υλικό (π.χ. κάρτα γραφικών) χρησιμοποιείτε και τι πόρους χρησιμοποιεί, μήπως αυτό είναι που δημιουργεί πρόβλημα στο σύστημά σας;
Με τα εργαλεία που σας παρουσιάζουμε παρακάτω μπορείτε να λύσετε τέτοιου είδους προβλήματα.
1. HWiNFO

Το HWiNFO είναι το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο σύνοψης του συστήματος σας. Εμφανίζει όλες τις πληροφορίες για τον υπολογιστή σας – από τις θερμοκρασίες της CPU έως τις τάσεις του ανεμιστήρα. Εάν χρησιμοποιείτε επεξεργαστή Ryzen, αυτό θα πρέπει να είναι η επιλογή σας, καθώς εναλλακτικές λύσεις όπως η CPU-Z είναι γνωστό ότι εμφανίζουν λανθασμένες ενδείξεις.
Είναι ένα καλό εργαλείο για να το έχετε όταν θέλετε τις ακριβείς ενδείξεις για οτιδήποτε σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά στοιχεία του υπολογιστή σας.
Download: HWiNFO
2. Performance Monitor, για παρακολούθηση απόδοσης του συστήματος

Όπως και σε παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, τα Windows 10 και 11 έχουν ενσωματωμένο Performance Monitor, με τη διαφορά ότι τώρα υπάρχει ως εφαρμογή. Μόλις εκκινήσετε, δείτε την πλαϊνή γραμμή. Στην ενότητα Εργαλεία παρακολούθησης θα πρέπει να δείτε την Παρακολούθηση απόδοσης .
Από προεπιλογή, η οθόνη εμφανίζει μόνο το “% Χρόνος Επεξεργαστή” που εμφανίζει πόση ποσότητα της CPU σας χρησιμοποιείται κάθε δεδομένη στιγμή, αλλά μπορείτε να προσθέσετε περισσότερους μετρητές όπως χρήση δίσκου, ενέργεια που χρησιμοποιείται, μέγεθος αρχείου σελιδοποίησης, μέγεθος ευρετηρίου αναζήτησης και πολλά άλλα.
3.Reliability Monitor, για παρακολούθηση αξιοπιστίας του συστήματος

Το Reliability Monitor είναι ένα “κρυφό” εργαλείο που υπάρχει από τα Windows Vista, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν. Βρίσκεται στον Πίνακα Ελέγχου στην περιοχή Σύστημα και ασφάλεια > Ασφάλεια και συντήρηση > Συντήρηση > Προβολή ιστορικού αξιοπιστίας.
Εδώ θα δείτε ένα ιστορικό του συστήματός σας και ένα χρονοδιάγραμμα συμβάντων και σφαλμάτων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης χρονικής περιόδου. Η μπλε γραμμή είναι μια εκτίμηση από το 1 έως το 10 του πόσο σταθερό είναι το σύστημά σας με την πάροδο του χρόνου.
Εάν κάτι “κολλάει” ή καθυστερεί πολύ το σύστημά σας, αυτό είναι μία καλή λύση για να το ψάξετε γιατί μπορείτε να επιλέξετε το σφάλμα και να ελέγξετε για την λύση.
Εργαλεία διάγνωσης δικτύου των Windows
Είτε χρησιμοποιείτε Wi-Fi είτε Ethernet υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσετε προβλήματα δικτύου. Είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αυτά τα εργαλεία.
4. WiFi Analyzer, για ανάλυση δικτύου WiFi

Το WiFi Analyzer είναι ένα δωρεάν εργαλείο που κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: αναλύει τη ρύθμιση του δικτύου Wi-Fi σας για να δει εάν το ασύρματο κανάλι σας παρεμβαίνει σε άλλα κοντινά δίκτυα Wi-Fi.
Αφού αναλυθεί, θα σας προτείνει μια ρύθμιση καναλιού. Δεν είναι τέλειο, ειδικά σε πολυσύχναστα διαμερίσματα και πυκνοκατοικημένες πόλεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα και την αξιοπιστία του Wi-Fi σας . Αξίζει να το δοκιμάσετε!
Download: WiFi Analyzer
5. SoftPerfect Network Scanner, δείτε ποιες συσκευές συνδέονται στο δίκτυο σας

Το SoftPerfect Network Scanner είναι ένα εύχρηστο εργαλείο που εντοπίζει οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να είναι συνδεδεμένη στο δίκτυό σας. Αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα υποστηρίζει την ανακάλυψη IPv4 και IPv6.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι για να δείτε πόσες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας (για να ελέγξετε αν κάποιος που δεν γνωρίζετε είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο σας) ή να βρείτε τη διεύθυνση IP μιας συγκεκριμένης συσκευής (όπως το smartphone σας). Οι χρήστες μπορούν επίσης να κάνουν απομακρυσμένους τερματισμούς λειτουργίας.
Η μη πληρωμένη έκδοση του λογισμικού περιλαμβάνει έως και 10 συσκευές που είναι υπεραρκετές για οικιακή χρήση.
Download: SoftPerfect Network Scanner
Εργαλεία διάγνωσης μονάδων δίσκου των Windows
6. CrystalDiskInfo

Αναρωτηθήκατε ποτέ εάν η μονάδα σκληρού δίσκου ή η μονάδα SSD είναι σε καλή κατάσταση; Δεν είναι εύκολο να το ανακαλύψεις, ειδικά με νεότερους SSD που μπορεί να υπολειτουργούν πριν καν καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Εκεί είναι που “παίζει” το CrystalDiskInfo.
Αυτό το απλό πρόγραμμα παρέχει μια πλήρη επισκόπηση της κατάστασης των μονάδων δεδομένων σας, συμπεριλαμβανομένων των σκληρών δίσκων HDD, των SSD και των μονάδων USB. Οι λεπτομέρειες περιλαμβάνουν θερμοκρασία, χρόνο περιστροφής, χρόνο λειτουργίας, ποσοστά σφαλμάτων και πολλά άλλα. Υπολογίζει επίσης μια συνολική κατάσταση υγείας των δίσκων σας.
Λάβετε υπόψη ότι έχει ένα αδελφό πρόγραμμα που ονομάζεται CrystalDiskMark, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη συγκριτική αξιολόγηση των μονάδων δίσκου δεδομένων σας (δηλαδή, δείτε πόσο γρήγορα μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν δεδομένα).
Download: CrystalDiskInfo
7. WinDirStat

Το WinDirStat είναι μια εφαρμογή πολύ χρήσιμη για την κατανομή δεδομένων των δίσκων. Το χρησιμοποιώ τακτικά πολλά χρόνια τώρα και δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ. Αντιπροσωπεύει τα Windows Directory Statistics και κάνει ακριβώς αυτό που λέει.
Εν ολίγοις, σαρώνει τις μονάδες δίσκου δεδομένων σας και σας λέει πόσο χώρο καταναλώνουν διάφοροι φάκελοι και αρχεία, όλα εμφανίζονται σε μια τακτοποιημένη ιεραρχία βάσει δέντρων και μια λεπτομερή προβολή γραφήματος.
Το WinDirStat δεν είναι μόνο τέλειο για την οπτικοποίηση του χώρου αποθήκευσης των δεδομένων σας, αλλά είναι επίσης εξαιρετικό για την ανάκτηση των χαμένων αρχείων καθώς και την ανάκτηση χώρου στο δίσκο.
Download: WinDirStat
8. Διαχείριση δίσκων των Windows

Το Windows Disk Management είναι το ενσωματωμένο βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου για τη διαχείριση των κατατμήσεων στα Windows 10 και 11. Το εργαλείο επιτρέπει επίσης στους χρήστες να ελέγχουν την υγεία του SSD ή του HDD και να δημιουργούν νέα διαμερίσματα.
Μέσω αυτού του βοηθητικού προγράμματος, μπορείτε επίσης να σαρώσετε οποιοδήποτε διαμέρισμα για πιθανά σφάλματα. Για να το κάνετε αυτό, κάντε δεξί κλικ στο διαμέρισμα που θέλετε να σαρώσετε και, στη συνέχεια, μεταβείτε στις Ιδιότητες > Εργαλεία > Έλεγχος .
Λάβετε υπόψη ότι απαιτούνται δικαιώματα διαχειριστή για την εκτέλεση αυτής της λειτουργίας.
Εργαλεία διάγνωσης μνήμης των Windows
Τα προβλήματα με τη μνήμη RAM είναι ένα άλλο κοινό πρόβλημα για τους υπολογιστές. Είναι πολύ εύκολο να “ξεμείνετε” από φυσική μνήμη RAM καθώς οι απαιτήσεις προγραμμάτων και λειτουργιών σε ένα σύστημα αυξάνονται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση του συστήματος και ακόμη και σφάλματα. Ευτυχώς, οι διαγνώσεις είναι συνήθως απλές.
9. Resource Monitor για Παρακολούθηση πόρων συστήματος

Τα Windows έχουν μια δυνατότητα που ονομάζεται Παρακολούθηση πόρων, η οποία εφαρμόστηκε από τα Windows Vista. Παραδοσιακά, θα έπρεπε να το εκκινήσετε μέσω του Task Manager, αλλά τώρα είναι μια ξεχωριστή εφαρμογή στα Windows 10 που μπορείτε να εκκινήσετε μέσω του μενού Έναρξη.
Το Resource Monitor είναι ένας προηγμένος τρόπος προβολής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το σύστημά σας και χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με το Performance Monitor. Ωστόσο, χρησιμοποιείτε κυρίως για την προβολή λεπτομερειών και τη χρήση μνήμης. Πράγματι, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων RAM.
10. Windows Memory Diagnostic, για διάγνωση μνήμης του συστήματος

Γνωρίζατε ότι τα Windows έχουν στην πραγματικότητα ένα ενσωματωμένο εργαλείο που μπορεί να δοκιμάσει φυσικά τις μονάδες μνήμης RAM για να ελέγξει ότι δεν έχουν σφάλματα; Μια εφαρμογή που ονομάζεται Windows Memory Diagnostic όπου αν το πληκτρολογήσετε στο search των Windows θα σας εμφανιστεί για να το δοκιμάσετε.
Η χρήση του θα επανεκκινήσει τον υπολογιστή σας. Κατά την εκκίνηση, το εργαλείο θα εκτελέσει αρκετές δοκιμές στη μνήμη RAM σας και, εάν αντιμετωπίσει σφάλματα ή αποτυχίες, θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να σας ενημερώσει ποια μονάδα είναι η υπαίτια. Όπου θα πρέπει να αντικαταστήσετε αυτήν την μνήμη το συντομότερο δυνατό.
Εργαλεία διάγνωσης οθόνης των Windows
11. JScreenFix

Κοιτάξτε προσεκτικά την οθόνη σας. Βλέπετε σημεία να εμφανίζονται σαν κηλίδες φωτεινές; Εάν ναι, μπορεί να έχετε ένα κολλημένο pixel, το οποίο pixel έχει κολλήσει σε ένα συγκεκριμένο χρώμα. Κάτι τέτοιο είναι πολύ ενοχλητικό όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή μας.
Το JScreenFix είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει. Το μόνο που κάνει είναι να αναβοσβήνει την περιοχή της οθόνης με το κολλημένο pixel με εκατοντάδες διαφορετικά χρώματα κάθε δευτερόλεπτο. Αυτό θα ξεκολλήσει το pixel μετά από περίπου δέκα λεπτά.
Λειτουργεί πάντα; Όχι. Μερικές φορές ένα Pixel μπορεί να φαίνεται σαν κολλημένο άλλα δεν είναι, άμα δεν επανέρχεται τότε είναι καμένο Pixel. Το JScreenFix έχει ποσοστό επιτυχίας πάνω από 60 τοις εκατό, οπότε δοκιμάστε το εάν έχει κολλήσει το δικό σας pixel.
Website: Jscreen Fix
12. PixelHealer

Το PixelHealer είναι ένα δωρεάν αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό βοηθητικό πρόγραμμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αναβιώσετε ένα “νεκρό” pixel. Σε αντίθεση με το Jscreen Fix, αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα απαιτεί από τους χρήστες να το κατεβάσουν, αλλά το μέγεθος του αρχείου είναι μικρότερο από 100 KB, επομένως δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος.
Η αδελφή του εφαρμογή, InjuredPixels, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ανενεργών, κολλημένων ή καυτών pixel, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να διορθωθούν από το PixelHealer. Η εφαρμογή αναβοσβήνει τα χρώματα RGB πάνω από νεκρά pixel για να τα επαναφέρει.
Και οι δύο εφαρμογές δεν χρειάζεται να την εγκαταστήσετε τρέχουν απευθείας Οι χρήστες μπορούν απλώς να αποσυμπιέσουν το αρχείο και να εκτελέσουν το πρόγραμμα.
Download: PixelHealer | InjuredPixels
Εργαλεία διάγνωσης κακόβουλου λογισμικού των Windows
13. AdwCleaner

Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι για το AdwCleaner, κάτι που είναι κρίμα γιατί είναι πολύ καλό και αξίζει περισσότερης αναγνώρισης. Είναι απλώς ένας απλός σαρωτής κακόβουλου λογισμικού, αλλά είναι γρήγορος, αποτελεσματικός και δωρεάν.
Έχει σχεδιαστεί κυρίως για να στοχεύει κακόβουλο λογισμικό που συνοδεύεται από αρχεία προγραμμάτων εγκατάστασης, επομένως εντοπίζει adware, γραμμές εργαλείων, ανεπιθύμητα προγράμματα, εισβολείς του προγράμματος περιήγησης κ.λπ. Τα αποτελέσματα σάρωσης ταξινομούνται ως υπηρεσίες, αρχεία, αρχεία DLL, προγραμματισμένες εργασίες, καταχωρίσεις μητρώου και άλλα. Αξίζει να το δοκιμάσετε σε περίπτωση προβλήματος.
Download: AdwCleaner
14. Malwarebytes

Το Malwarebytes είναι ο βασιλιάς των σαρωτών κακόβουλου λογισμικού εδώ και πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι το έχουν ακούσει τουλάχιστον μία φορά, αλλά αν δεν το έχετε ακούσει, να ξέρετε ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτή η εφαρμογή πρέπει να είναι σε κάθε υπολογιστή.
Σημειώστε ότι το Malwarebytes διατίθεται τόσο σε δωρεάν όσο και σε Premium εκδόσεις.
Η δωρεάν έκδοση είναι εξαιρετική, φυσικά, και είναι υπεραρκετή για τους περισσότερους οικιακούς χρήστες, αλλά η έκδοση Premium έχει όλα τα είδη προηγμένων λειτουργιών που είναι εκπληκτικά. Μάθετε περισσότερα για το γιατί το Malwarebytes Premium αξίζει τα χρήματα
Download: Malwarebytes
15. ClamWin

Το ClamWin μπορεί να φαίνεται ακόμα άγνωστο για αυτά που κάνει, αλλά μην σας ξεγελάσει. Είναι ένας από τους καλύτερους δωρεάν σαρωτές προστασίας από ιούς που διατίθενται αυτήν τη στιγμή. Οι σαρώσεις μπορεί να διαρκούν λίγο, αλλά ανιχνεύει σχεδόν τα πάντα, οπότε αξίζει τον κόπο η δοκιμή.
Γιατί να χρησιμοποιήσετε το ClamWin; Επειδή είναι ανοιχτού κώδικα, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες εναλλακτικές. Αυτό είναι σημαντικό εάν θέλετε να επαληθεύσετε ότι ένα πρόγραμμα κάνει αυτό που ισχυρίζεται ότι κάνει, ειδικά εάν πρόκειται για εφαρμογή ασφαλείας. Δεν μπορείς ποτέ να είσαι πολύ προσεκτικός.
Download: ClamWin
Διαγνώστε τα προβλήματα του υπολογιστή σας με αυτά τα εργαλεία
Τα παραπάνω εργαλεία σίγουρα θα τα χρειαστείτε κάποια στιγμή για να εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα στον σταθερό υπολογιστή σας ή στο laptop σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποια από αυτά χωρίς να αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα, απλά και μόνο να δείτε τις δυνατότητες του.
Μπορείτε πάντα να προσθέσετε σελιδοδείκτη σε αυτήν τη σελίδα και να ανατρέξετε σε αυτήν εάν συναντήσετε κάποιο πρόβλημα. Απλώς θυμηθείτε να κάνετε επανεκκίνηση πριν την αντιμετώπιση προβλημάτων!
Διαβάστε επίσης : Οδηγός αγοράς μνήμης laptop

Μηχανικός Πληροφορικής – Web Content Publisher
Ονομάζομαι Θέμης Βασιλόπουλος και μέσα από το blog thinktech.gr επικεντρώνομαι σε θέματα τεχνολογίας με σκοπό να είναι κατανοητή από όλους.
Ακολουθήστε με στα Social και εγγραφτείτε στο newsletter για να ενημερώνεσθε όποτε δημοσιεύω καινούριο άρθρο.
“Η Τεχνολογία με απλά λόγια”