ΑΡΧΙΚΗ Internet Πρόστιμο στην Clearview AI για παράνομη αποθήκευση εικόνων προσώπου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πρόστιμο στην Clearview AI για παράνομη αποθήκευση εικόνων προσώπου στο Ηνωμένο Βασίλειο

2 min read
0
2,606

Πρόστιμο άνω των 7,5 εκατομμυρίων λιρών επέβαλε στην εταιρεία αναγνώρισης προσώπου Clearview AI το Γραφείο Επιτροπής Πληροφοριών ICO (Information Commissioner’s Office) του Ηνωμένου Βασιλείου, και της ζητήθηκε να διαγράψει τα δεδομένα φωτογραφιών που υπήρχαν στους server της, κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και ότι δεδομένα υπάρχουν από πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία Clearview (έχουμε γράψει σχετικό άρθρο στο παρελθόν) της επιβλήθηκε το πρόστιμο από το Ηνωμένο Βασίλειο για παράνομη αποθήκευση εικόνων προσώπου. Συλλέγει εικόνες από το διαδίκτυο για να δημιουργήσει μια παγκόσμια βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου.

Το Γραφείο της Επιτροπής Πληροφοριών (ICO) του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει ότι παραβιάζει τους νόμους περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου. Διέταξε την εταιρεία να σταματήσει να αποκτά και να χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Clearview AI, Hoan Ton-That, δήλωσε: «Είμαι βαθιά απογοητευμένος που ο Επίτροπος Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου παρερμήνευσε την τεχνολογία και τις προθέσεις μου. Συλλέγουμε μόνο δημόσια δεδομένα από το ανοιχτό διαδίκτυο και συμμορφωνόμαστε με όλα τα πρότυπα απορρήτου και νόμου. Είμαι απογοητευμένος από την παρερμηνεία της τεχνολογίας του Clearview AI στην κοινωνία» δήλωσε.

Clearview είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγνώρισης προσώπων

«Απαράδεκτη» χρήση δεδομένων

Το ICO της Βρετανίας λέει ότι, παγκοσμίως η εταιρεία έχει αποθηκεύσει περισσότερες από 20 δισεκατομμύρια εικόνες προσώπου.

Το Clearview AI λαμβάνει δημοσίως δημοσιευμένες φωτογραφίες από το Facebook, το Instagram και άλλες πηγές, συνήθως χωρίς τη γνώση της πλατφόρμας ή οποιαδήποτε άδεια.

Ο John Edwards, επίτροπος πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: “Η εταιρεία όχι μόνο επιτρέπει την αναγνώριση αυτών των ατόμων, αλλά παρακολουθεί αποτελεσματικά τη συμπεριφορά τους και την προσφέρει ως εμπορική υπηρεσία. Αυτό είναι απαράδεκτο.”

Ο κ. Έντουαρντς συνέχισε: «Οι άνθρωποι αναμένουν ότι τα προσωπικά τους στοιχεία θα γίνονται σεβαστά, ανεξάρτητα από το πού στον κόσμο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους».

Το ICO είπε ότι η Clearview AI Inc δεν προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες της σε οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά, επειδή η εταιρεία είχε πελάτες σε άλλες χώρες, εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Νοέμβριο του 2021, το ICO είπε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 17 εκατομμυρίων λιρών – σχεδόν 10 εκατομμύρια £ περισσότερο από ό,τι την έχει διατάξει τώρα να πληρώσει. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει η τέταρτη χώρα που λαμβάνει μέτρα επιβολής κατά της εταιρείας, μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστραλία.

Ο δικηγόρος της αμερικανικής εταιρείας Jenner and Block, Lee Wolosky, δήλωσε: «Αν και εκτιμούμε την επιθυμία του ICO να μειώσει τη χρηματική του ποινή στο Clearview AI, εντούτοις εμμένουμε στη θέση μας ότι η απόφαση για επιβολή προστίμου είναι εσφαλμένη ως νομικό ζήτημα. “Το Clearview AI δεν υπόκειται στη δικαιοδοσία του ICO και το Clearview AI δεν δραστηριοποιείται αυτήν τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο.” δήλωσε.

“Μηχανή αναζήτησης” για πρόσωπα

Το σύστημα της εταιρείας επιτρέπει σε έναν χρήστη να ανεβάσει μια φωτογραφία ενός προσώπου και να βρει αντίστοιχες σε μια βάση δεδομένων δισεκατομμυρίων εικόνων που έχει συλλέξει. Στη συνέχεια, παρέχει συνδέσμους προς τα σημεία όπου εμφανίζονται οι αντίστοιχες εικόνες στο διαδίκτυο.

Το ICO διαπίστωσε ότι η Clearview AI Inc παραβίασε τους νόμους περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου παραλείποντας:

  • Χρησιμοποιούν προσωπικές πληροφορίες ανθρώπων του Ηνωμένου Βασιλείου με τρόπο μη διαφανή και παραδίδει ευαίσθητα δεδομένα για επεξεργασία σε τρίτες χώρες.
  • Δεν έχουν νόμιμους λόγος για να κάνουν φωτογραφική αναγνώριση και αρχειοθέτηση τέτοιων πληροφοριών.
  • Δεν υπάρχει μια διαδικασία για να σταματήσει η διατήρηση των δεδομένων κάποιου χρήστη που δεν το επιθυμεί.
  • Δεν πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα προστασίας δεδομένων που απαιτούνται για τα τέτοια βιομετρικά δεδομένα

Διαπίστωσε επίσης ότι η εταιρεία είχε ζητήσει πρόσθετες προσωπικές πληροφορίες συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, όταν ρωτήθηκε από χρήστες εάν βρίσκονται φωτογραφίες τους στη βάση δεδομένων τους.

Η δράση του ICO έρχεται μετά από κοινή έρευνα με το Γραφείο του Αυστραλιανού Επιτρόπου Πληροφοριών.

Ο κ. Έντουαρντς είπε: «Αυτή η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για την προστασία των δικαιωμάτων ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων το 2022. Αυτό σημαίνει συνεργασία με ρυθμιστικές αρχές σε όλες τις χώρες, όπως κάναμε σε αυτήν την περίπτωση με τους Αυστραλούς συναδέλφους μας».

Η Clearview AI ήταν εδώ και πολύ καιρό μια αμφιλεγόμενη εταιρεία

Ο ιδρυτής της Hoan Ton-That επιμένει ότι η αποστολή της εταιρείας είναι να «βοηθήσει τις κοινότητες και τους ανθρώπους τους να ζήσουν καλύτερες, ασφαλέστερες ζωές» και ότι όλα τα δεδομένα που έχει συλλέξει είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Λέει ότι η τεράστια βάση δεδομένων προσώπων του Clearview βοήθησε με επιτυχία τις αρχές επιβολής του νόμου να καταπολεμήσουν τα «ειδεχθή» εγκλήματα.

Η Clearview δεν δραστηριοποιείται πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι προηγούμενοι πελάτες της περιλαμβάνουν τη Μητροπολιτική Αστυνομία, το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος. Ωστόσο, ολόκληρη η βάση δεδομένων με 20 δισεκατομμύρια εικόνες, η οποία αναπόφευκτα περιλαμβάνει κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη σε όσους συνεργάζεται σε άλλες χώρες.

Εκμεταλλευόμενη η εταιρεία και την μη ύπαρξη με συγκεκριμένους νόμους και κανόνες για τον διαμοιρασμό σε όλο τον κόσμο προσωπικών δεδομένων η εταιρεία μπορεί και συλλέγει φωτογραφίες χρηστών από μία χώρα όπου δεν έχει έδρα ή κάποιο παράρτημα και η λειτουργεία της είναι παράνομη και μεταφέρει τα δεδομένα ηλεκτρονικά σε άλλες χώρες όπου η εταιρία είναι νόμιμη. Παράδειγμα τέτοιο είναι η Ιταλία.

Όταν η Ιταλία επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ τέλους του 2021 η Clearview ανταπέδωσε, λέγοντας ότι δεν λειτουργούσε με κανέναν τρόπο στην Ιταλία όπου θα την έθετε υπό τη δικαιοδοσία του νόμου περί απορρήτου της ΕΕ, GDPR.

Το σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότερες εταιρείες του διαδικτύου εκμεταλλεύονται και εμπορεύονται εν αγνοία μας τα προσωπικά μας δεδομένα που είναι εκτεθειμένα στο διαδίκτυο για να αποκομίσουν οικονομικά και άλλα οφέλη. Για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι δεδομένα εκθέτουμε στο διαδίκτυο. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για την προστασία τον προσωπικών μας δεδομένων.

Διαβάστε επίσης : 10 κορυφαίοι κανόνες ασφαλείας για την προστασία μας στο διαδίκτυο, και τι δεν πρέπει να κάνουμε

Περιεχόμενο άρθρου από BBC Tech

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Internet

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Πώς να αυξήσω την ταχύτητα του internet

Πώς να αυξήσω την ταχύτητα του internet στο Router μου; Πολλές φορές με κάποιους απλούς κα…