ΑΡΧΙΚΗ Virtual Reality Προσοχή στα FAKE VIDEO. Πώς να τα εντοπίζετε;

Προσοχή στα FAKE VIDEO. Πώς να τα εντοπίζετε;

2 min read
0
1,868

Πριν από μερικούς μήνες εκατομμύρια τηλεθεατές στη Νότια Κορέα παρακολουθούσαν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων σε κεντρικό κανάλι. Το συγκεκριμένο δελτίο διέφερε από προηγούμενα επειδή επρόκειτο για οφθαλμαπάτη. Οι θεατές έβλεπαν και άκουγαν μία πολύ δημοφιλή δημοσιογράφο αλλά δεν ήταν αυτή στην πραγματικότητα. Είχε αντικατασταθεί από μια deepfake εκδοχή της.

Οι δύο παρουσιάστριες δίπλα-δίπλα, ποια είναι η πραγματική ;

Μία εικονική παρουσιάστρια δηλαδή, που δημιουργήθηκε από υπολογιστή και σκοπό είχε να μιμηθεί τέλεια τη φωνή, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις της πραγματικής παρουσιάστριας. Οι θεατές πάντως είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για αυτό.
Οι περισσότεροι τηλεθεατές σχολίασαν το πόσο ρεαλιστικό, φυσικό και πραγματικό ήταν το αποτέλεσμα ενώ κάποιοι άλλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ότι η πραγματική παρουσιάστρια ενδεχομένως να χάσει και τη δουλειά της αφού το αποτέλεσμα ήταν τόσο πραγματικό!

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έγινε ευρέως γνωστή όταν κυκλοφόρησαν στα social media video με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Ο ηθοποιός ήταν σαν πραγματικός στα video, είχαν την εμφάνιση του τη φωνή του, τις εκφράσεις του, το γέλιο και τις χαρακτηριστικές κινήσεις του. Δεν ήταν όμως ο ίδιος. Ξεκαθαρίστηκε ότι πρόκειται για deepfake video και ο δημιουργός του συγκεκριμένου video ήταν ο Βέλγος ειδικός στα οπτικά εφέ βίντεο Chris Ume όπου το ανέφερε σε ανάρτησή του στο LinkedIn.

Είναι αυτός όντως ο Tom Cruise;
https://www.youtube.com/watch?v=wq-kmFCrF5Q

Τα deepfakes video προέρχονται από μία μια σύνθετη λέξη από το «deep learning» και το «fake». Ο παραπάνω όρος αναφέρεται σε video τα οποία με τη συνδρομή ή μη του ανθρώπου που απεικονίζουν, και την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αντικαθιστούν το πρόσωπο με αυτό ενός άλλου ανθρώπου με απόλυτη ακρίβεια αλλά και αληθοφάνεια. Είναι τόσο πραγματικό το αποτέλεσμα που δύσκολα κάποιος ξεχωρίζει αν είναι αληθινό το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στην ουσία είναι τροποποιημένα βίντεο στα οποία ένα άτομο, σε υπάρχουσα φωτογραφία ή βίντεο, αντικαθίσταται από ένα άλλο. Τα deepfakes δημιουργήθηκαν το 2014 από τον Ιαν Γκουντφέλοου, πρώην διευθυντή του συστήματος μηχανικής μάθησης της ειδικής ομάδας Project της Apple, όπου πριν εργαζόταν για την Google.

Πως κάτι που φαίνεται αληθινό είναι τελικά fake

Στην περίπτωση του Τομ Κρουζ η αληθοφάνεια των βίντεο επιβεβαίωσε το πόσο έχει εξελιχθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία, εγείροντας ερωτήματα και ανησυχίες. Εξάλλου και μόνο ο όρος «deepfake», που περιλαμβάνει τη λέξη «ψεύτικο», κουβαλάει μια αρνητική εντύπωση.

Άτομα που ειδικεύονται στην ασφάλεια του Διαδικτύου σημειώνουν ότι τα συγκεκριμένα βίντεο αποδεικνύουν ότι έχουμε φτάσει στο σημείο όπου δεν μπορεί να διακρίνει κάποιος τη διαφορά μεταξύ αληθινού και ψεύτικου. Εκτός από τη μάστιγα των fake news, τα deepfakes αναδεικνύονται σε νέο πονοκέφαλο καθώς διαδίδονται πολύ εύκολα μέσα από όλα τα Socila media.

To μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης

H τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να κυριαρχήσει στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Θα έχει παρουσία σε όλους τους τομείς, συμβάλλοντας θετικά, από την Υγεία έως τη γεωργία και από την ασφάλεια έως την βιομηχανία, αλλά και αρνητικά, δημιουργώντας ψεύτικο οπτικό περιεχόμενο.

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει αναπτύξει και εταιρεία του Ελον Μάσκ, όπου δημιουργήθηκε ένα ενιαίο θεατρικό έργο (ολόκληρο το κείμενο) βασισμένο σε χιλιάδες άλλα γνωστά θεατρικά κείμενα, αφού τα “μελέτησε” αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης.
Στο Ισραήλ ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης έχει εκπαιδευτεί, βλέποντας οπτικό υλικό από παλιά βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων που έχουν φύγει από την ζωή, και τους “ζωντανεύει” και τους τοποθετεί σε νέα video στην σημερινή πραγματικότητα. Υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη έχουν δημιουργήσει νέα πορτρέτα και πίνακες ζωγραφικής, τα οποία είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να είναι ελκυστικά σε κάθε άνθρωπο που τα βλέπει, αφού πρώτα έχει “μελετήσει” το τι αρέσει στους ανθρώπου όταν βλέπουν ένα έργο τέχνης.

Προσοχή στα FAKE VIDEOS

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Ελσίνκι και της Κοπεγχάγης απέδειξαν ότι ένας υπολογιστής είναι σε θέση να βρει τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που κρίνει ένα έργο τέχνης, και με βάση αυτά η τεχνητή νοημοσύνη, να δημιουργήσει νέες εικόνες, πίνακες, φωτογραφίες που ταιριάζουν απόλυτα στα κριτήριά του.

Προσοχή στα Deep Fake 

Είναι παραπάνω από σαφές ότι σε λάθος χέρια μία τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να έχει καταστροφικά και σίγουρα παραπλανητικά αποτελέσματα για την αξιοπιστία της πληροφόρησης. Μπορεί να κατευθύνει ανθρώπους που δεν διακρίνουν το αληθινό από το κατασκευασμένο γεγονός, πλήττοντας την ακεραιότητα και την αμεροληψία κάθε πληροφορίας η οποία μπορεί να είναι κατασκευασμένη από κάποιους για συγκεκριμένους σκοπούς.

Ήδη έχουν υπάρξει θύματα των deepfakes video στα social media. Γυναίκες που χωρίς να το γνωρίζουν, πρωταγωνίστησαν σε ερωτικά βίντεο, άντρες όπου φαίνονται να προέβησαν σε πράξεις ερήμην τους. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος είναι κακόβουλος και θέλει να βλάψει κάποιον άλλον βρίσκοντας απλές φωτογραφίες προσώπου στο προφίλ κάποιου, θα μπορούσε με την συγκεκριμένη τεχνολογία να στραφεί εναντίον του. Ένας αλγόριθμος δηλαδή, στοχεύει έναν άνθρωπο. Μέσω των φωτογραφιών και των βίντεο από τα Social (για να δημιουργηθεί ένα deepfake βίντεο απαιτούνται πολλές φωτογραφίες του προσώπου που θέλει κανείς να μιμηθεί) υποκλέπτει λήψεις από διαφορετικές γωνίες και μιμείται τη συμπεριφορά και τον τρόπο ομιλίας του. Υποκλέπτει δηλαδή, την ταυτότητά του.

Το 96% των deepfakes που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο είναι πορνογραφικής φύσης και αναμένεται η τάση αυτή να συνεχιστεί.

Πώς να αναγνωρίσετε το deep fake περιεχόμενο

Προσοχή στα FAKE VIDEOS

Ευτυχώς τα deep fake video βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αυτό σημαίνει εάν είμαστε ποιο παρατηρητικοί μπορούμε να εντοπίσουμε μόνοι μας τα σημάδια της ψεύτικης κατασκευής. Αναζητήστε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ενός βίντεο Deepfake, όπως:

  • η αδέξια κίνηση του προσώπου-σώματος
  • οι αλλαγές στον φωτισμό από το ένα πλάνο στο άλλο
  • οι αλλαγές στον χρωματικό τόνο του δέρματος
  • το παράξενο ή καθόλου ανοιγόκλειμα ματιών
  • τα χείλη που δεν συγχρονίζονται με την ομιλία ή άλλα περίεργα ψηφιακά αντικείμενα στην εικόνα ή στο video

Πρέπει να τεθούν όρια ;

Σύμφωνα με την ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Sandra Wachter, η τεχνολογία deepfake «προχωρά μπροστά». «Δεν πρέπει να επικρατήσει ο φόβος γύρω από την τεχνολογία των deepfake. Πρέπει απλά να υπάρχουν νομικά πλαίσια και όρια. Σαφώς πρέπει να θεσπιστούν νόμοι για την καταπολέμηση των κινδύνων, όπως η ρητορική μίσους και οι παραπλανητικές ειδήσεις. Αλλά δεν γίνεται να απαγορεύσουμε εντελώς τη σάτιρα ή την ελευθερία έκφρασης.».

Η παγκόσμια νομική κοινότητα έχει ήδη αρχίσει την προσπάθεια νομοθετικής καταπολέμησης των κινδύνων που εγκυμονούν τα deepfake. Για παράδειγμα, η Βιρτζίνια έγινε η πρώτη πολιτεία της Αμερικής που επέβαλε ποινικές κυρώσεις για τη δημιουργία deepfake για πορνογραφικούς σκοπούς ελλείψει συναίνεσης, ενώ και στην Καλιφόρνια έχουν θεσπιστεί νομικά πλαίσια γύρο από αυτό.

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη για την τεχνολογία των deepfake, το μόνο σίγουρο είναι ότι επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για το μέλλον, θετικές και αρνητικές.

Very realistic Tom Cruise Deepfake | AI Tom Cruise

Δείτε παρακάτω άλλο ένα ενδιαφέρων video-παρουσίαση από πραγματική ομιλία του Elon Musk όπου το πρόσωπο αντικαταστάθηκε από τον ηθοποιό Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. To video δείχνει πως μπορεί να γίνει αυτό μέσα από συγκεκριμένη εφαρμογή, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αλλά ταυτόχρονα και τρομακτικό.

Πως ο Ελον Μασκ γίνεται Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Virtual Reality

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Τι είναι το ChatGPT; Η τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζει τον κόσμο μας!

Στη σημερινή εποχή, τεχνολογίες όπως η Τεχνητή νοημοσύνη (Ai-Artificial intelligence) και …