ΑΡΧΙΚΗ Internet Οι καλύτεροι (και οι χειρότεροι) browsers για ιδιωτικότητα το 2021.

Οι καλύτεροι (και οι χειρότεροι) browsers για ιδιωτικότητα το 2021.

0 second read
0
4,106
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Οι καλύτεροι browsers, αλλά και οι χειρότεροι στην διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων.

Ποια προγράμματα περιήγησης ιστού είναι τα καλύτερα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, της ασφάλειας και της ιδιωτικής μας ζωής ;

Σε ένα internet που συνεχώς διεισδύει στη ζωή μας και δεν γνωρίζουμε ποια και πόσα προσωπικά μας δεδομένα διοχετεύονται και καταγράφονται σε διάφορους Server ανά τον κόσμο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι browsers είναι οι καλύτεροι για την ιδιωτικότητά μας στο τι ψάχνουμε και βλέπουμε στο internet.

Η πλατφόρμα ExpressVPN από τις καλύτερες σε ασφάλεια VPN στο χώρο, έκανε μία έρευνα στους ποιο δημοφιλείς browsers (προγράμματα περιήγησης) που χρησιμοποιούν οι χρήστες παγκοσμίως. Βασικό κριτήριο, ποιος από όλους προσφέρει την καλύτερη ασφάλεια όσο αφορά τα προσωπικά μας δεδομένα και την ιδιωτικότητα μας.

Τα προγράμματα περιήγησης δεν είναι πλέον απλά προγράμματα όπου μέσα από αυτά επισκεπτόμαστε σελίδες στο Internet. Τα προγράμματα περιήγησης σήμερα είναι αυτούσιες ολοκληρωμένες εφαρμογές που μέσα από αυτές “περνάνε” πληροφορίες πολύ προσωπικές που έχουν να κάνουν όπως: με το που είμαστε, τι μας αρέσει, τι δε μας αρέσει, τι video μας αρέσουν, τι μουσική μας αρέσει, το σεξουαλικό μας προσανατολισμό και προτιμήσεις μας, ποια μάρκα παπουτσιών μας αρέσει, ποιες σελίδες επισκεπτόμαστε, οτιδήποτε γράφουμε στο πληκτρολόγιο μας και αφορά εμάς.

Δείτε τι είναι VPN Πώς να αποκρύψω τη διεύθυνση IP μου;

Οι διεκδικητές

Πρώτα, ξεκινήσαμε με τον πιο δημοφιλή τον Chrome της Google, στην συνέχεια με τον προκάτοχο του Internet explorer τον Edge της Microsoft. Ακολούθησε η προεπιλογή της Apple ο γνωστός Safari και τέλος ο πολύ γνωστός Firefox το μοναδικό πρόγραμμα περιήγησης που είναι πλήρως ανοιχτού κώδικα. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν οι λιγότεροι δημοφιλείς browsers αλλά ισχυρά προγράμματα περιήγησης όπου “ισχυρίζονται” ότι δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και το απόρρητό μας κατά την πλοήγηση. Μιλάμε για τους browsers Brave, Opera και Tor.

Δείτε παρακάτω τα αποτελέσματα.

Τα καλύτερα (και χειρότερα) προγράμματα περιήγησης-browsers για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια το 2021:

 1. Yandex Browser
 2. Microsoft Edge
 3. SeaMonkey
 4. Apple Safari
 5. Google Chrome
 6. Waterfox
 7. GNU IceCat
 8. Iridium
 9. Opera
 10. Vivaldi
 11. Pale Moon
 12. LibreWolf
 13. Chromium
 14. Brave
 15. Mozilla Firefox
 16. Tor Browser

16. Yandex

Οι καλύτεροι browsers, αλλά και οι χειρότεροι στην διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων.
Yandex browser

Το Yandex θεωρείται η Google της Ρωσίας. Το Yandex είναι η πιο χρησιμοποιημένη μηχανή αναζήτησης στη Ρωσία με πάνω από το 50% του τοπικού πληθυσμού να την χρησιμοποιεί. Εκτός από browser είναι και μηχανή αναζήτησης. Επίσης το Yandex προσφέρει και άλλες υπηρεσίες παρόμοιες με την Google, όπως, αλληλογραφία, αποθήκευση στο cloud και χάρτες.

To καλό

Το πρόγραμμα περιήγησης Yandex διαθέτει ορισμένες ενσωματωμένες λειτουργίες που είναι χρήσιμες για τον χρήστη όπως: μετάδοση δεδομένων μέσω HTTPS σε μη ασφαλή δίκτυα και προστασία παραπλανήσεων DNS ψευδών ιστότοπων). Σημειώνεται επίσης ότι είναι ελαφρύ σαν πρόγραμμα ομαλό και γρήγορο. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχει είναι ότι όταν η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι αργή για κάποιο λόγο, κάνει χρήση της τεχνολογίας Oper’s Turbo όπου προωθεί γρήγορα τις σελίδες στο πρόγραμμα περιήγησης, δυνατότητα πολύ χρηστική.

To κακό

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε από το Trinity College Dublin στις αρχές του 2020 κατέταξε το Yandex ως ένα από τα φτωχότερα προγράμματα περιήγησης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων. Μαζί με το Microsoft Edge διαπιστώθηκε ότι το Yandex έχει πρόβλημα με την κοινή χρήση δεδομένων. Συγκεκριμένα στέλνει συνέχεια αναγνωριστικές πληροφορίες (του χρήστη, της τοποθεσίας του και της συσκευής του) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σύνδεση με διακομιστές back end. Έχει επίσης βρεθεί ότι μεταδίδει ένα αναγνωριστικό μήνυμα υλικού σε διακομιστές (servers) back end, από την περιήγηση δεδομένων μέσω της λειτουργίας αυτόματης συμπλήρωσης αναζήτησης. Το πιο τρομακτικό; ‘Οτι οι χρήστες δεν ενημερώνονται για τις παραπάνω πληροφορίες που στέλνει “σιωπηλά” ο browser σε κάποιον διακομιστή, αλλά και ότι η ρύθμιση αυτή δεν απενεργοποιείται με κάποιον τρόπο.

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Όχι

15. Microsoft Edge

Οι καλύτεροι browsers, αλλά και οι χειρότεροι στην διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων.
Edge browser

Η Microsoft ήταν πρόθυμη να κάνει τον Edge το νούμερο ένα πρόγραμμα περιήγησης των χρηστών των Windows έχοντας αποσύρει τον Internet Explorer. Από την έναρξή του το 2015 ο Edge επεκτάθηκε πέρα ​​από τα Windows 10 σε περισσότερα λειτουργικά συστήματα συμπεριλαμβανομένων των Mac, Android και iOS.

Η Microsoft θέλει σαφώς αυτό το πρόγραμμα περιήγησης να έχει το πλεονέκτημα του προκατόχου του όσον αφορά τις ταχύτητες φόρτωσης σελίδας, αλλά τι γίνεται με την ασφάλεια και το απόρρητο;

Το καλό

Φέτος η Microsoft έκανε σημαντική αλλαγή στον σχεδιασμό του Edge. Aπό τον Ιανουάριο του 2020 το πρόγραμμα περιήγησης βασίζεται στην τεχνολογία Chromium (όπως και ο Chrome της Google και άλλοι browsers), πράγμα που σημαίνει ότι μικρό μέρος του κώδικα είναι ανοιχτού κώδικα (open source). Το πρόγραμμα περιήγησης Edge ενημερώνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αποτελούμενο κυρίως από ενημερώσεις ασφαλείας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και ότι πιο θετικό να ενημερώνεται κάθε τόσο αλλά σίγουρα είναι ενοχλητικό για τον χρήστη. Είναι καλό για την ασφάλεια περιήγησης πάντως να βλέπουμε ότι ο Edge βγαίνει με τακτικές ενημερώσεις για θέματα ασφαλείας επιδιορθώσεων.

Η Microsoft κυκλοφόρησε επίσης την Αυτόματη εναλλαγή προφίλ, η οποία υποτίθεται ότι θα μας βοηθήσει να κάνετε εύκολη εναλλαγή μεταξύ λογαριασμών εργασίας και προσωπικών λογαριασμών.

Το κακό

Ένα θεμελιώδες ελάττωμα στην ασφάλεια του Edge ήρθε στο φως φέτος όταν ερευνητές ασφάλειας αποκάλυψαν πως ο Edge «στέλνει επίμονα αναγνωριστικές πληροφορίες από αυτές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μετάδοση πληροφοριών (και σχετικών διευθύνσεων/τοποθεσιών, IP) σε διακομιστές backend».

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο ZDNet ότι “Ο Microsoft Edge στέλνει διαγνωστικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για σκοπούς βελτίωσης προϊόντων, τα οποία περιλαμβάνουν αναγνωριστικές πληροφορίες συσκευής. Στα Windows, αυτό το αναγνωριστικό επιτρέπει τη δυνατότητα με ένα κλικ να διαγράψετε τα σχετικά διαγνωστικά δεδομένα που σχετίζονται με το αναγνωριστικό συσκευής που είναι αποθηκευμένα στους διακομιστές της Microsoft, ανά πάσα στιγμή (από τις ρυθμίσεις των Windows), κάτι που δεν προσφέρεται από όλα τα προγράμματα περιήγησης που κυκλοφορούν.”

Και πρόσθεσε: “Ο Microsoft Edge ζητά άδεια για τη συλλογή διαγνωστικών δεδομένων για λόγους βελτίωσης του προϊόντος και παρέχει τη δυνατότητα απενεργοποίησής του σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο σημείο. Αυτά τα διαγνωστικά δεδομένα ενδέχεται να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με ιστότοπους που επισκέπτεστε. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του ιστορικού περιήγησής σας ή των διευθύνσεων URL που είναι ειδικά συνδεδεμένες με εσάς.” είπε ο εκπρόσωπος της Microsoft.

Ανεξάρτητα από όσα είπε παραπάνω ο εκπρόσωπος της Microsoft μια τέτοια συλλογή δεδομένων μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την ταυτότητα του χρήστη αλλά και άλλα δεδομένα που μας αφορούν και δεν γνωρίζουμε για το που καταλήγουν.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το τι πληροφορίες συλλέγει ο Edge της Microsoft κάνοντας κλικ εδώ, αλλά το γεγονός ότι το πρόγραμμα περιήγησης μπορεί να αναγνωρίζει τη συσκευή σας στέλνοντας συνέχεια πληροφορίες και δεδομένα που αφορούν την ιδιωτικότητα μας είναι ανησυχητικό και θα αποφεύγαμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Όχι

14. Mozilla SeaMonkey

Οι καλύτεροι browsers, αλλά και οι χειρότεροι στην διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων.
SeaMonkey browser

Σε αντίθεση με άλλους browsers σε αυτήν τη λίστα το SeaMonkey είναι μια πλήρης σειρά προγραμμάτων που περιλαμβάνουν πρόγραμμα περιήγησης, πρόγραμμα – πελάτη αλληλογραφίας και επεξεργαστή HTML WYSIWYG. Το SeaMonkey ιδρύθηκε το 2005 αφού η Mozilla άρχισε να αναπτύσσει Firefox και Thunderbird email client.

Το καλό

Είναι ένα ενιαίο πρόγραμμα για περιήγηση στο Διαδίκτυο που έχει σχεδιαστεί για να είναι γρήγορο και πλούσιο σε χαρακτηριστικά. Αυτό περιλαμβάνει ενσωματωμένους μηχανισμούς για αποκλεισμό αναδυόμενων παραθύρων καθώς και αυτόματη εκκαθάριση cookies μετά από κάθε περιήγηση. Γενικά θεωρείται αρκετά ασφαλές σαν πρόγραμμα περιήγησης.

Το κακό

Είναι αρκετά άβολο στη χρήση. Επίσης οι ενημερώσεις ασφαλείας πρέπει να εκτελούνται με μη αυτόματο τρόπο, κάτι που μπορεί να είναι αρκετά κουραστικό για τον χρήστη. Το SeaMonkey μπορεί επίσης να έχει ορισμένα προβλήματα εντοπισμού και αποκλεισμού του ransomware.

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Όχι.

13. Apple Safari

Safari browser

Ο Safari είναι διαθέσιμος μόνο στα προϊόντα της Apple τώρα, αλλά για λίγο βρέθηκε και σε υπολογιστές που δεν είχαν OS της Apple. Ο Safari είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης για Mac, αλλά όπως και για τον Microsoft Edge παίζει σαν δεύτερο “βιολί” πίσω από τον Google Chrome σε δημοτικότητα.

Το καλό

O Safari αποτρέπει τη φόρτωση ύποπτων ιστότοπων και σας ειδοποιεί για τον πιθανό κίνδυνο που μπορεί να έχετε επισκεπτόμενοι έναν ιστότοπο. Με την εκτέλεση ιστοσελίδων σε ένα (προσωρινό περιβάλλον) sandbox, ο Safari αποτρέπει επίσης τον κακόβουλο κώδικα σε μια σελίδα να επηρεάσει ολόκληρο το πρόγραμμα περιήγησης σας ή να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Στα λίγα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία Intelligent Tracking Prevention (ITP) του Safari, το πρόγραμμα περιήγησης φαίνεται ότι εμπόδισε κάποιους ιστότοπους να εμφανίζονται σωστά στους χρήστες του καθιστώντας δύσκολη τη στόχευση των διαφημιστών. Βοηθά επίσης να καμουφλάρει τα “ψηφιακά αποτυπώματα περιήγησης” και εμποδίζει τους ιστότοπους τρίτων να αφήνουν δεδομένα στην προσωρινή μνήμη σας από προεπιλογή, βοηθώντας έτσι να παραμείνετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο. Επιπλέον ο Safari προσφέρει μια σειρά χρήσιμων επεκτάσεων για τη διαφύλαξη του απορρήτου σας.

Το κακό

Όπως ο Chrome και ο Edge έτσι και ο Safari δεν είναι πλήρους ανοικτού κώδικα, οπότε οι “ξένοι” δεν μπορούν να ελέγξουν βασικό και κύριο μέρος από τον κώδικά του. Οι ενημερώσεις του Safari προσφέρονται σε πολύ ακανόνιστα διαστήματα, κάτι που προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι έχει κατασκευαστεί από τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο. Σε σύγκριση με τους αντιπάλους του, ο Safari ενημερώνεται πολύ πιο αργά. Οι χρήστες Mac είναι αναμφισβήτητα εκτεθειμένοι σε λιγότερες ευπάθειες στο Διαδίκτυο από τους χρήστες Η/Υ αλλά η χαμηλότερη συχνότητα ενημερώσεων μπορεί να είναι ανησυχητική για την ασφάλεια.

Ερευνητές από την ομάδα Μηχανικής Ασφάλειας Πληροφοριών της Google βρήκαν πρόσφατα αρκετά ζητήματα ασφαλείας στο προαναφερθέν σύστημα αντιπαρακολούθησης Intelligent Tracking Prevention (ITP), υποστηρίζοντας ότι το ITP διαρρέει πραγματικά τις συνήθειες περιήγησης στον ιστό των χρηστών Safari. Ορισμένα από αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν σε μεταγενέστερες ενημερώσεις ασφαλείας της Apple αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να καταστείλει τις υποψίες για το πρόγραμμα περιήγησης.

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Όχι μέχρι να δούμε μια έκδοση ανοιχτού κώδικα, και ακόμα και τότε ίσως όχι.

12. Google Chrome

Οι καλύτεροι browsers, αλλά και οι χειρότεροι στην διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων.
Chrome browser

Πάνω από μια δεκαετία έχει περάσει από την κυκλοφορία του. Ο Google Chrome έκτοτε έγινε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στο μερίδιο αγοράς τον προγραμμάτων περιήγησης. Σχεδόν στο 80%. δεδομένης της φήμης του για την ταχύτητα και την επικράτηση των υπηρεσιών της Google στη ζωή μας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Chrome έχει γίνει το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα περιήγησης internet σήμερα. Πώς λειτουργεί όμως στην ιδιωτικότητα και την ασφάλειά μας;

Το καλό

Εκτός από την καθοδήγηση των ανταγωνιστών της στη συχνότητα ενημέρωσης και την αυτόματη σάρωση για επιβλαβείς λήψεις, η Google ενημερώνει αυτόματα το Chrome στην τελευταία έκδοση κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες. Διασφαλίζοντας ότι οι χρήστες του απολαμβάνουν πάντα τις πιο πρόσφατες δυνατότητες περιήγησης. Μέρος του κώδικα (περιορισμένος) είναι επίσης ανοιχτού κώδικα, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν και να υιοθετούν τμήματα του κώδικα.

Και κάτι σημαντικό.

Η Google ενθάρρυνε επίσης τους χάκερ να βρουν ευπάθειες στο δικό της πρόγραμμα περιήγησης, ώστε η εταιρεία να βελτιώσει το προϊόν της.

Το κακό

Ενώ το πρόγραμμα περιήγησης προσφέρει τον συνηθισμένο αποκλεισμό αναδυόμενων παραθύρων και επιτρέπει στους χρήστες να στείλουν ένα αίτημα “μην παρακολουθείτε” μαζί με την επισκεψιμότητα του προγράμματος περιήγησής τους (η οποία, παρεμπιπτόντως, κάνει πολύ λίγα για να εμποδίσει τους ιστότοπους να σας παρακολουθούν), απλά δεν μπορείτε να αγνοήσετε ότι το Chrome ανήκει στην εταιρεία που κάνει εκατομμύρια να γνωρίζουν τα πάντα για εσάς .

Από την αυτόματη σύνδεση σας στο πρόγραμμα περιήγησης σε μια πολιτική ιστορικού τοποθεσίας, η Google φαίνεται να αναπτύσσει μηχανισμούς που μας “μαθαίνουν” από τις προτιμήσεις μας και ανάλογα προσαρμόζεται στο τι μας εμφανίζεται στην οθόνη μας για καθαρά εμπορικούς σκοπούς. Υπάρχουν τρόποι για αυτό, αλλά η Google εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Chrome για να μάθει για εσάς και στη συνέχεια να δημιουργήσει έσοδα από αυτές τις πληροφορίες.

Η Google ανακοίνωσε όντως ότι θα εξαναγκάσει τα cookie τρίτων μερών να αναγνωριστούν στον Chrome, αλλά δεν έχει γνωστοποιηθεί πότε θα συμβεί αυτό, ούτε αν αυτό θα σταματήσει πραγματικά τους ιχνηλάτες περιήγησης.

Ο Chrome διαθέτει επίσης μια εκτενή βιβλιοθήκη επεκτάσεων προγράμματος περιήγησης, οι οποίες προσφέρουν μια σειρά πρόσθετων λειτουργιών, αλλά με κόστος μειωμένης ιδιωτικότητας. Επιπλέον, δεδομένου ότι το Chrome είναι πρόγραμμα περιήγησης κλειστού κώδικα, κανείς δεν μπορεί να το ανοίξει για να δει τι (αν μη τι άλλο) κρύβεται στον κώδικα. Τούτου λεχθέντος, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα εάν εμπιστεύεστε τη στάση της Google σχετικά με το απόρρητο και υπάρχει επίσης μια έκδοση ανοιχτού κώδικα του Chrome .

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Όχι, εκτός εάν θέλετε η Google να παρακολουθεί τα πάντα.

11. Waterfox

Οι καλύτεροι browsers, αλλά και οι χειρότεροι στην διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων.

Όπως υποδηλώνει το όνομα του το Waterfox βασίζεται στον Firefox. Η φιλοσοφία πίσω από το Waterfox είναι ο στόχος της επίτευξης ισορροπίας μεταξύ ιδιωτικότητας και χρηστικότητας. Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του “Το Waterfox έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε μόνο οι χρήστες να γνωρίζουν τι κάνουν μέσα στα πρόγραμμα περιήγησής τους”

Το καλό

Ως browser που “ξεπήδησε” μέσα από τον Firefox, το Waterfox είναι συμβατό με όλα τα πρόσθετα και τα θέματα του Firefox. Επιπλέον όπως και τα άλλα προϊόντα Firefox είναι εύκολα προσαρμόσιμο και προσφέρει αξιοπρεπή ιδιωτικότητα.

Το κακό

Από τα τέλη του 2019 η Waterfox ανήκει σε μια διαφημιστική εταιρεία που ονομάζεται System1. Τι σημαίνει αυτό για το πρόγραμμα περιήγησης; μένει να το δούμε.

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Όχι.

10. GNU IceCat

Το έργο GNUzilla IceCat είναι μέρος του έργου GNU και έχει αναπτυχθεί ως μια εντελώς δωρεάν έκδοση του Firefox. Για να το διευκρινίσουμε, ο Firefox και ο πηγαίος κώδικάς του από το έργο-project Mozilla είναι ελεύθεροι να έχουν πρόσβαση και να τον τροποποιήσουν άλλοι προγραμματιστές, με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε το GNUzilla IceCat.

Το καλό

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω το IceCat είναι μέρος του έργου GNU και έτσι μεταφέρει αυτό το πνεύμα στο πρόγραμμα περιήγησης. Το IceCat προωθεί την προστασία της ιδιωτικής ζωής, διαθέτει HTTPS παντού , αποκλειστές διαφημίσεων και λειτουργίες ανοιχτού κώδικα εναλλακτικές σε σχέση με αυτές του Firefox που είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή.

Το κακό

Στις εκδόσεις IceCat φαίνεται η συμβατότητα για κάποια πρόσθετα και θέματα του firefox ενδέχεται να μην υποστηρίζoνται πλήρως. Φαίνεται επίσης ότι με τις ενημερώσεις του λογισμικού ο συγκεκριμένος browser να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερη μνήμη και χώρο στον δίσκο αλλά και οι απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ να είναι υψηλότερες (φαινόμενο bloatware) με αποτέλεσμα να “βαραίνει το σύστημα”.

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Όχι.

9. Iridium

Το Iridium είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης που βασίζεται στο Chromium και περιγράφει τον εαυτό του ως “πρόγραμμα περιήγησης που προστατεύει το απόρρητό σας”. 

Το καλό

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης διαθέτει πολλές εξαιρετικές δυνατότητες απορρήτου, όπως: Δεν υπάρχει τηλεμετρία, κάνει μπλοκ cookie τρίτων κατασκευαστών όπου αποκλείονται από προεπιλογή. Τα δεδομένα του ιστότοπου καθαρίζονται στο τέλος κάθε περιόδου σύνδεσης, η αποθήκευση κωδικού πρόσβασης απενεργοποιείται από προεπιλογή και η αυτόματη συμπλήρωση απενεργοποιείται από προεπιλογή. Το Iridium έχει σχεδιαστεί για να είναι το πιο ασφαλές από τα προγράμματα περιήγησης βασισμένα στην τεχνολογία Chromium. Τέλος είναι συμβατό με μια ποικιλία επεκτάσεων Chrome.

Το κακό

Οι ενημερώσεις είναι ελάχιστες και πρέπει να εφαρμόζονται χειροκίνητα, κάτι που μπορεί να είναι δύσχρηστο για κάποιους χρήστες. Μπορεί επίσης, σπάνια βέβαια, να έχει σφάλμα με προβλήματα συμβατότητας με κάποια πρόσθετα σε ορισμένους ιστότοπους.

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Μπορεί.

8. Opera

Ο δημιουργός του προτύπου ιστού CSS, Hakon Wium Lie ανέπτυξε την Opera το 1995. Από τότε το πρόγραμμα περιήγησης έχει υιοθετήσει μεγάλο μέρος του κώδικα του Chromium στο λογισμικό του και τώρα θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης που προσανατολίζονται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Το καλό

Το πρόγραμμα περιήγησης Opera διαθέτει ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων και χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα αποκλεισμού παρακολούθησης που προέρχεται από τη λίστα προστασίας παρακολούθησης EasyPrivacy, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των χρηστών από την προβολή διαφημίσεων και την παρακολούθηση από διαφημιστές και άλλους ιστότοπους. Βασίζει μέρος του κώδικα του στο Chromium, το οποίο είναι πλήρους ανοιχτού κώδικα και επομένως μπορεί να ελεγχθεί.

Το κακό

Όπως και με το Chrome, το προεπιλεγμένο παράθυρο της Opera θα αποθηκεύσει τα δεδομένα σας στην προσωρινή μνήμη, αν και μπορείτε να το αλλάξετε στις ρυθμίσεις. για να το κάνετε σε κάθε παράθυρο του προγράμματος περιήγησης.

Ενώ ο Opera παρέχει τρόπους για να προσαρμόσετε το απόρρητο και την ασφάλειά σας, η μέθοδος ρυθμίσεων για την ασφάλεια και την ιδιωτικοποίηση της περιήγησής σας μπορεί να μην εκτιμηθεί από εκείνους που είναι πιο “χαλαροί” με προγράμματα περιήγησης, και προτιμούν την προεπιλογή ρυθμίσεων της ιδιωτικότητας.

Ο Opera διαθέτει επίσης ένα δωρεάν ενσωματωμένο VPN που αγόρασε το 2016. Εδώ να τονίσουμε ότι το vpn εκτός από το πρόγραμμα περιήγησης, παρακολουθεί το εύρος ζώνης και καταγράφει τη χρήση ο ίδιος ο Όπερα ανήκει σε εταιρεία με έδρα σε χώρα διαβόητη για τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Όχι

7. Vivaldi

Vivaldi browser

Συνιδρύθηκε από τον Jon Stephenson von Tezchner (ο συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Opera) Το Vivaldi αναπτύχθηκε με μεγάλη τεχνογνωσία στοχεύοντας στους πρώην χρήστες του Opera που δεν ήταν ευχαριστημένοι με τις αλλαγές του προγράμματος περιήγησης.

Το καλό

Το Vivaldi έρχεται έτοιμο με ενσωματωμένους αποκλειστές για διαφημίσεις και ιχνηλάτες. Από προεπιλογή, η ανώνυμη μηχανή αναζήτησης του Vivaldi είναι η DuckDuckGo. Είναι επίσης εξαιρετικά προσαρμόσιμο, επιτρέποντας στους χρήστες να αλλάζουν σχεδόν κάθε πτυχή της διεπαφής χρήστη. Ως πρόγραμμα περιήγησης που βασίζεται στο Chromium, είναι συμβατό με επεκτάσεις του Chrome.

Το κακό

Η πολιτική απορρήτου του Vivaldi υπογραμμίζει ότι: “Όταν εγκαθιστάτε το πρόγραμμα περιήγησης Vivaldi (“Vivaldi”), σε κάθε προφίλ εγκατάστασης αποδίδεται ένα μοναδικό αναγνωριστικό χρήστη που είναι αποθηκευμένο στον υπολογιστή σας. Ο Vivaldi θα στέλνει ένα μήνυμα χρησιμοποιώντας το HTTPS απευθείας στους διακομιστές μας που βρίσκονται στην Ισλανδία κάθε 24 ώρες που περιέχουν αυτό το αναγνωριστικό, έκδοση, αρχιτεκτονική CPU, ανάλυση οθόνης και χρόνο από το τελευταίο μήνυμα.”

Για να είμαστε δίκαιοι, το επόμενο μέρος δηλώνει: «Ανωνυμοποιούμε τη διεύθυνση IP των χρηστών του Vivaldi αφαιρώντας την τελευταία οκτάδα της διεύθυνσης IP από τον πελάτη σας Vivaldi και στη συνέχεια αποθηκεύουμε την επιλεγμένη κατά προσέγγιση τοποθεσία μετά τη χρήση μιας τοπικής αναζήτησης geoip. Ο σκοπός αυτής της συλλογής είναι να καθορίσει τον συνολικό αριθμό των ενεργών χρηστών και τη γεωγραφική τους κατανομή.”
Αλλά ακόμα…

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Όχι.

6. Pale Moon

Ένα άλλο “παρακλάδι” του Firefox είναι το πρόγραμμα περιήγησης Pale Moon έχει αναπτυχθεί με έμφαση στην προσαρμογή και την ευκολία χρήσης. Έχει επίσης αναπτυχθεί για να υποστηρίζει πρόσθετα που δεν υποστηρίζονται πλέον από τον Firefox.  

Το καλό

Το Pale Moon έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη χρηστικότητα και την απλότητα χωρίς την απαραίτητη η εμπειρία του χρήστη με άλλο browser. Το Pale Moon έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει τα bloatware. Επιπλέον, ως ‘παρακλάδι’ του Firefox είναι συμβατό με πρόσθετα και θέματα του Firefox. Είναι επίσης εξαιρετικά προσαρμόσιμο στις επιλογές του χρήστη. Το πρόγραμμα περιήγησης Pale Moon προβάλεται με το σύνθημά να είναι: “Ο περιηγητής σας, ο τρόπος σας”.

Το κακό

Οι ενημερώσεις είναι ελάχιστες με ότι και αν σημαίνει αυτό. Όσον αφορά την απρόσκοπτη και αποκλειστική του χρήση σαν browser μπορεί να διαπιστώσετε ότι η υποστήριξη για ορισμένους τύπου βίντεο στο web αποτελεί πρόβλημα.

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Μπορεί. Σίγουρα ως ένα επιπλέον πρόγραμμα περιήγησης.

5.LibreWolf

LibreWolf browser

Σωστά, έχουμε ένα άλλο “παρακλάδι” του Firefox προσαρμοσμένο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής! Το LibreWolf, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης που επικεντρώνεται στην ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία.

Το καλό

Το LibreWolf είναι ένα αρκετά αξιοπρεπές πρόγραμμα περιήγησης που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής με πολλές εξαιρετικές δυνατότητες, όπως: Χωρίς τηλεμετρία, ενσωματωμένο αποκλεισμό διαφημίσεων, τείχος προστασίας και χρήση μηχανών αναζήτησης απορρήτου όπως το DuckDuckGo, το Searx και το Qwant. Αναφέραμε επίσης ότι έχει μεγάλη υποστήριξη από την κοινότητα και ότι είναι ανοιχτού κώδικα;

Το κακό

Δεν μου έρχεται τίποτα στο μυαλό.

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Ναι!

4. Chromium

Οι καλύτεροι browsers
Chromium browser

Αρχικά αναπτύχθηκε από την Google, το Chromium είναι μια δωρεάν πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται ως βασικό πλαίσιο για μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων περιήγησης όπως ο Chrome, το Vivaldi, ο Edge, ο Opera και ο Brave.

Το καλό

Το Chromium είναι ουσιαστικά ένα degogged Chrome, δηλαδή χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης της Google και τον κώδικα του Chrome αλλά όχι στις υπόλοιπες υπηρεσίες της Google. Είναι ελαφρύ, δεν απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ και είναι απαλλαγμένο από ιχνηλάτες.

Το κακό

Εκτός από μερικά επιπλέον βήματα που χρειάζετε να κάνει ο χρήστης κατά την εγκατάσταση και τη ρύθμισή του δεν υπάρχουν πολλά αρνητικά για το Chromium.

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Ναι!

3. Brave

Οι καλύτεροι browsers
Brave browser

Ο Brave ιδρύθηκε το 2016 από τον Brenden Eich, τον πρώην επικεφαλής της Mozilla που δημιούργησε επίσης την JavaScript. Αν και σχετικά καινούργιο στη σκηνή, το Brave είναι αρκετά δυνατό για τη γρήγορη απόδοση του στην πλοήγηση, την ιδιωτικότητα και τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό του. Έχοντας περάσει από τη μόνιμη beta-δοκιμαστική έκδοση σε ένα πλήρες πρόγραμμα περιήγησης. Έχει φτιαχτεί να μας δείξει πώς ένα προϊόν όπως ένα πρόγραμμα περιήγησης μπορεί να είναι προσανατολισμένο στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το καλό

Ο Brave διαθέτει πολλές δυνατότητες που διατηρούν τη δραστηριότητα περιήγησής σας ιδιωτική, με ένα προεπιλεγμένο πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων που εμποδίζει επίσης την παρακολούθηση των διαδικτυακών συμπεριφορών σας προβάλλοντας διαφημίσεις. Τέλος, διαθέτει και μια λειτουργία για την εξασφάλιση μη κρυπτογραφημένων ιστότοπων με HTTPS όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Οι ρυθμίσεις ασφαλείας του Brave σάς επιτρέπουν να επιλέξετε ποια δεδομένα θέλετε να διαγράψετε κάθε φορά που κλείνετε την εφαρμογή (συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το HTTPS Everywhere), να αποκλείετε τις προσπάθειες αποτύπωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και να μην φορτώνετε ύποπτος κώδικας που μπορεί να προσβάλει τα προσωπικά δεδομένα σας. Οι πολύ καλές ρυθμίσεις παρέχουν πολλούς τρόπους για να προσαρμόσετε την εμπειρία περιήγησής σας ώστε να είναι τόσο ασφαλής όσο θέλετε.

Τον Δεκέμβριο του 2018, το Brave πέρασε πλήρως στη βάση δεδομένων του Chromium, διευκολύνοντας τους χρήστες να μεταφέρουν τις επεκτάσεις τους από τον Chrome, αν και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγουν οι επεκτάσεις τρίτων.

Το κακό

Η νέα καρτέλα (tab) Tor του Brave μπορεί να είναι απολύτως ιδιωτική αλλά υπολείπεται των προτύπων απορρήτου του ίδιου του Tor browser.

H αμφισβητήση

Ενώ ο Brave αποκλείει τις διαφημίσεις, έχει ξεκινήσει επίσης το δικό του πρόγραμμα διαφημίσεων, τον Απρίλιο του 2019. Αυτό έχει προσελκύσει κάποιες επικρίσεις και ισχυρισμούς υποκρισίας, καθώς τοποθετεί τις δικές του διαφημίσεις πάνω από τις διαφημίσεις που βρίσκονται σε ιστότοπους, επιτρέποντάς τους ουσιαστικά να επωφελούνται οι δικές του διαφημίσεις.

Επίσης ο Brave έχει και το δικό του κρυπτονόμισμα, που ονομάζεται BAT και επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν ανώνυμα για περιεχόμενο στο internet που είναι επί πληρωμή.

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Ναι, αν και να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τη χρήση του κρυπτονομίσματος BAT.

2. Mozilla Firefox

Οι καλύτεροι browsers
Mozila browser

Από όλα τα προγράμματα περιήγησης που περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατάταξη ο Firefox είναι ο μόνος που έχει αναπτυχθεί από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον Mozilla. Το πρόγραμμα περιήγησης είναι πολύ γνωστό για την προσαρμοστικότητά του και αποτελεί εδώ και καιρό μια αγαπημένη εναλλακτική λύση για τους αδελφούς του από την Google, τη Microsoft και την Apple.

Το καλό

Ο Firefox δεν ενημερώνεται τόσο συχνά όσο το Google Chrome, αλλά ενημερώνεται τουλάχιστον μέσα σε ένα κανονικό χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι το ίδρυμα Mozilla είναι μη κερδοσκοπικό, είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τους εθελοντές κωδικοποίησης να εργάζονται συνεχώς για να διασφαλίσουν ότι ο Firefox ενημερώνεται με τις τελευταίες δυνατότητες ασφάλειας της περιήγησης.

Ο Firefox προσφέρει μια σειρά χαρακτηριστικών ασφαλείας που θα εκτιμήσει κάθε χρήστης του διαδικτύου: προστασία από ηλεκτρονικό phishing “ψάρεμα” και κακόβουλο λογισμικό, αποκλεισμό κακόβουλων ιστότοπων. Επίσης διαθέτει ισχυρά εργαλεία στην αποτροπή redirection σε εικονικά site καθώς και στην εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.

Ο Firefox είναι σχετικά ελαφρύς, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του. Σύμφωνα με την εποχή, ο Firefox διαθέτει ” Αποκλεισμό περιεχομένου “, επιτρέποντας στους χρήστες να αποκλείσουν όλα τα ιχνηλάτες που εντοπίζει το πρόγραμμα περιήγησης. Ο Firefox παρέχει επίσης στους χρήστες τη δυνατότητα διαμερισματοποίησης των προγραμμάτων περιήγησής τους, εμποδίζοντας πλατφόρμες όπως το Facebook να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας εκτός του Facebook.

Αλλά το πιο σημαντικό, ο Firefox είναι το μόνο ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα περιήγησης ιστού που είναι εντελώς ανοιχτού κώδικα. Ο καθένας μπορεί να εξετάσει τον πηγαίο κώδικα του Firefox, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχουν πρόχειρα στοιχεία (όπως το λογισμικό παρακολούθησης) ψημένα στο τελικό προϊόν.

Ενώ η Mozilla δίνει μεγάλη έμφαση στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις της και στο γεγονός ότι παρέχει «ισχυρή προστασία απορρήτου από τη στιγμή που εγκαθίστανται οι χρήστες», μπορείτε ακόμα να προσαρμόσετε μια αρκετά λεπτομερή λίστα ρυθμίσεων απορρήτου και ασφάλειας, οι οποίες περιλαμβάνουν δυνατότητες όπως η δυνατότητα αποκλεισμού cookie και ιχνηλάτες τρίτων και το επίπεδο ασφάλειας που θέλετε.

Το καλό

Τίποτα, πραγματικά. Ο Firefox είναι ένα αρκετά ασφαλές και ιδιωτικό πρόγραμμα περιήγησης, απλώς πρέπει να το προσαρμόσετε χειροκίνητα έτσι ώστε να είναι.

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Ναι.

1.Tor

Οι καλύτεροι browsers
Tor browser

Αναπτύχθηκε από το The Tor Project το 2002 και βασίστηκε στο πρόγραμμα περιήγησης του Firefox, το Tor Browser δημιουργήθηκε για να έχουν πρόσβαση οι χρήστες στο διαδίκτυο ανώνυμα μέσω του δικτύου Tor. Η δραστηριότητα και η ταυτότητά σας καλύπτονται από το Tor, το οποίο κρυπτογραφεί την επισκεψιμότητά σας σε τουλάχιστον τρία επίπεδα ” αναπηδώντας τις επικοινωνίες σας γύρω από ένα κατανεμημένο δίκτυο ρελέ ” που έχει επιλεγεί από χιλιάδες εθελοντές υπολογιστές.

Διαβάστε: Οδηγός για αρχάριους στο Tor

Το καλό

Οι περισσότερες από τις ενημερώσεις του Tor ακολουθούν τις διορθώσεις σφαλμάτων και τις ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας του Firefox. Οι ενημερώσεις είναι απίστευτα σημαντικές για να αποτρέψουν κάποιον από την εκμετάλλευση σφαλμάτων και ελαττωμάτων ασφαλείας σε παλαιότερες εκδόσεις του προγράμματος περιήγησης Tor.

Το απόρρητο του προγράμματος περιήγησης Tor βοηθάται πολύ από την ασφάλειά του – κανένας που παρακολουθεί τη σύνδεσή σας δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο, ούτε μπορεί να σας ταυτοποιήσει, εκτός εάν προσδιορίσετε ρητά τον εαυτό σας. Επιπλέον, το Tor δεν παρακολουθεί το ιστορικό περιήγησής σας και διαγράφει τα cookie σας μετά από κάθε συνεδρία. Το Tor προστατεύει επίσης τους χρήστες από ιστότοπους που προσπαθούν να αποτυπώσουν το ιστορικό περιήγησης με την ενσωμάτωση του NoScript. Με βάση τις δοκιμές μοναδικών δακτυλικών αποτυπωμάτων του προγράμματος περιήγησης, μόνο το Tor μπορεί να μειώσει τη μοναδικότητα του δακτυλικού αποτυπώματός σας.

Όπως αναφέραμε στην αναθεώρησή μας για το πρόγραμμα περιήγησης Tor, η διαδικασία αναπήδησης των δεδομένων σας μέσω πολλών ρελέ καθιστά απίστευτα δύσκολο για οποιονδήποτε να εντοπίσει εσάς και τη δραστηριότητά σας. Δεν είναι απολύτως ασφαλές, όπως απέδειξε μια προτομή του FBI στην περιβόητη αγορά του Silk Road, αλλά αν δεν εκτελείται μια υψηλού προφίλ και παράνομη λειτουργία στο δίκτυο Tor, είναι απίθανο οι πόροι να δαπανηθούν για τον εντοπισμό των συνηθειών περιήγησής σας.

Το κακό

Το πρόγραμμα περιήγησης Tor ενδέχεται να είναι ασφαλές σε κάποιο σφάλμα: η ταχύτητα του διαδικτύου είναι πιθανό να επηρεαστεί καθώς δρομολογεί κίνηση σε τρεις διαφορετικούς λυκίσκους μέσω του δικτύου Tor και ενδέχεται να σπάσει ορισμένους ιστότοπους λόγω της λειτουργίας NoScript.

Λάβετε υπόψη ότι οι αρχές επιβολής του νόμου και οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου μπορούν να δουν ποιος χρησιμοποιεί το Tor, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν τι κάνετε σε αυτό. Για μέγιστη ασφάλεια, συνδεθείτε πρώτα σε ένα VPN και, στη συνέχεια, ξεκινήστε το πρόγραμμα περιήγησης.

Διαβάστε: Πώς να συνδυάσετε το Tor με ένα VPN

Θα προτείναμε αυτό το πρόγραμμα περιήγησης; Ναι. Απλά προσέξτε πώς το χρησιμοποιείτε, όπως με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης.

Τιμητική αναφορά: DuckDuckGo

Οι καλύτεροι browsers
DuckDuckGo browser

Το DuckDuckGo είναι μια δημοφιλής μηχανή αναζήτησης που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ενώ το DuckDuckGo δεν είναι αυστηρά πρόγραμμα περιήγησης, προσφέρει το πρόσθετο DuckDuckGo Privacy Essentials για Chrome (και προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium) και Firefox (και όλους τους σχετικούς τύπους προγράμματος περιήγησης), το οποίο ορίζει το DuckDuckGo ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης, καθώς και τον αποκλεισμό κρυφών ιχνηλατών τοποθεσίες. Επιπλέον, ένα πρόγραμμα περιήγησης DuckDuckGo για κινητά είναι επίσης διαθέσιμο για Android και iOS .

Θα προτείναμε το DuckDuckGo; Απολύτως.

Το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης ιστού είναι…

Έχοντας αξιολογήσει αυτά τα προγράμματα περιήγησης, δείτε πώς κατατάσσονται:

 1. Tor Browser
 2. Firefox
 3. Brave
 4. Chromium
 5. LibreWolf
 6. Pale Moon
 7. Vivaldi
 8. Opera
 9. GNU IceCat
 10. Iridium
 11. Waterfox
 12. Chrome
 13. Safari
 14. SeaMonkey
 15. Edge
 16. Yandex

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί άλλοι σημαντικοί παράγοντες που θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε, όπως η ταχύτητα του προγράμματος περιήγησης και η δυνατότητα προσαρμογής. Αλλά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, το Tor Browser είναι η επιλογή του ExpressVPN από αυτά τα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης ιστού.

πηγή

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Internet

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Σύμβολα στο πληκτρολόγιο και συντομεύσεις

70 συντομεύσεις και σύμβολα στο πληκτρολόγιο για να μας βοηθήσουν να είμαστε γρήγοροι και …