Σε μεγάλη σύγχυση και πανικό έχει περιέλθει ο Στρατός της Κίνας με τον τηλεπικοινωνιακό δορυφορικό στόλο Starlink της διαστημικής εταιρείας Space X. Το Starlink είναι ένα ευρυζωνικό δορυφορικό δίκτυο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία SpaceX του Elon Musk, που σκοπό έχει να παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε συνδρομητές οπουδήποτε στον κόσμο (εφόσον διαθέτουν δορυφορικό πιάτο Starlink για σύνδεση με τους δορυφόρους). Από τότε που εκτοξεύτηκαν οι πρώτοι δορυφόροι Starlink το 2019, η SpaceX σήμερα έχει περισσότερους από 2.300 σε χαμηλή τροχιά της Γης και η εταιρεία σχεδιάζει να στείλει έως και 12.000 δορυφόρους στο διάστημα για να σχηματίσει έναν γιγάντιο δορυφορικό δίκτυο πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov ζήτησε από τον Musk να στείλει δορυφόρους Starlink πάνω από τη χώρα, για να έχουν πρόσβαση στο Internet οι πολίτες της Ουκρανίας αλλά κυρίως ο ουκρανικός στρατός.
Τώρα, σύμφωνα με τον Fedorov, «όλες οι υποδομές ζωτικής σημασίας [στην Ουκρανία] χρησιμοποιούν το Starlink». Ο ρωσικός στρατός προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπλοκάρει τη λειτουργία αυτών των δορυφόρων οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν παίξει κομβικό ρόλο στην αντίσταση του Oυκρανικού στρατού απέναντι στην ρωσική πολεμική μηχανή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter ότι η Ρωσία είχε κάνει πολλαπλές απόπειρες εμπλοκής σήματος και πειρατείας στο Starlink δίκτυο. Αλλά εάν το Starlink, το οποίο αναπτύχθηκε από τη SpaceX , μπορεί να προσφέρει ένα τακτικό πλεονέκτημα στη μία πλευρά σε μια σύγκρουση, το ίδιο δορυφορικό σύστημα αποτελεί απειλή για την αντίπαλη πλευρά.
Η απενεργοποίηση των δικτύων επικοινωνίας ενός εχθρού είναι μια κοινή πολεμική τακτική. Στην εποχή του Διαδικτύου, αυτός ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί με την απομάκρυνση των υποδομών, όπως οι σταθμοί αναμετάδοσης και τα υποθαλάσσια καλώδια, που καθιστούν δυνατές τις τηλεπικοινωνίες.
Αλλά το Starlink είναι πιο δύσκολο να απενεργοποιηθεί. Παρόλο που η υπηρεσία Διαδικτύου χρησιμοποιεί κάποια επίγεια υποδομή, ο πυρήνας της συνδεσιμότητας του Starlink παρέχεται από έναν «αστερισμό» μικροσκοπικών δορυφόρων -πάνω από 2.300 από αυτούς μέχρι στιγμής- που διέρχονται από τη χαμηλή τροχιά της Γης.
Στην Κίνα, τουλάχιστον, στρατιωτικοί ερευνητές έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν πώς να καταπολεμήσουν αυτήν την απειλή.
«Ένας συνδυασμός μεθόδων soft και hard kill θα πρέπει να υιοθετηθεί για να κάνει ορισμένους δορυφόρους Starlink να χάσουν τη λειτουργικότητά τους και να καταστρέψουν το λειτουργικό σύστημα του επικοινωνιακού αυτού αστερισμού», αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Modern Defense Technology της Κίνας.
Στη συνέχεια οι στρατιωτικοί ερευνητές προτείνουν ένα συνδυασμό «μαλακών» και «σκληρών» μεθόδων αντιμετώπισης του Starlink. Στις σκληρές μεθόδους περιλαμβάνουν τη χρήση οπλικών συστημάτων, βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι απλώς θα καταστρέφουν το δορυφόρο με έκρηξη. Στις μαλακές μεθόδους περιλαμβάνουν τη χρήση λέιζερ και μικροκυμάτων όπου με παρεμβολές θα θέτουν εκτός λειτουργίας τους δορυφόρους.
Ο καλύτερος τρόπος για την Κίνα να καταπολεμήσει τις δυνατότητες του Starlink μπορεί να είναι η οικοδόμηση ενός ανταγωνιστικού ίδιου ευρυζωνικού δικτύου. Και αυτό το λέμε διότι, ήδη από το 2020 η Κίνα έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ενός λεγόμενου δορυφορικού διαδικτύου σε μορφή αστερισμού με το όνομα StarNet, με τουλάχιστον 10.000 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά στη Γη!
Το σίγουρο είναι ότι σε οποιοδήποτε σημείο της γης θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Διαβάστε επίσης : Πώς λειτουργεί το διαδίκτυο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας
Πληροφορίες άρθρου από livescience.com
Μηχανικός Πληροφορικής – Web Content Publisher
Ονομάζομαι Θέμης Βασιλόπουλος και μέσα από το blog thinktech.gr επικεντρώνομαι σε θέματα τεχνολογίας με σκοπό να είναι κατανοητή από όλους.
Ακολουθήστε με στα Social και εγγραφτείτε στο newsletter για να ενημερώνεσθε όποτε δημοσιεύω καινούριο άρθρο.
“Η Τεχνολογία με απλά λόγια”