
Ενότητες άρθρου
Ελέγξτε τις συσκευές που συνδέονται στο router σας
Πολλές φορές παρατηρούμε πως αργεί το internet στο σπίτι μας και υποψιαζόμαστε διάφορους παράγοντες, ένας από αυτούς είναι να χρησιμοποιεί κάποιος το WiFi του σπιτιού μας χωρίς την άδειά μας. Τελευταία κυκλοφορούν στο Internet και στα mobile apps πολλές εφαρμογές που μπορούν να διαβάσουν τον κωδικό που έχουμε βάλει στο WiFi και να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό. Σε περίπτωση μάλιστα που πρόκειται για έναν έμπειρο και κακόβουλο χρήστη μπορεί με κάποιο τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία του υπολογιστή σας. Θα μπορούσατε ακόμη να έχετε και νομικές συνέπειες εάν κάποιος χρησιμοποιεί τη σύνδεσή σας για πειρατεία ή άλλες παράνομες δραστηριότητες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που hackers χρησιμοποιούν συνδέσεις τρίτων για να μην ανιχνευτούν τα ίχνη τους. Εδώ θα δείξουμε έναν εύκολο και απλό τρόπο να ελέγξουμε ποιες συσκευές συνδέονται στο router μας χωρίς να το γνωρίζουμε.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να συνδεθούμε στην κονσόλα διαχείρισης του router μας, αυτό θα το κάνουμε γνωρίζοντας την διεύθυνση ip του router μας και βάζοντάς την σε κάποιον browser (πρόγραμμα πλοήγησης) στο πεδίο που γράφουμε τα site στο Internet (εικόνα)
Πως θα βρω την διεύθυνση του router μου;
Ένας απλός και εύκολος τρόπος για να βρούμε την ip διεύθυνση του router είναι να αναζητήστε από το Search το cmd πρόγραμμα, τρέχετε το exe αρχείο (διπλό κλικ) και αφού ανοίξει η μαύρη οθόνη του προγράμματος πληκτρολογείτε τη λέξη ipconfig και πατάτε enter, στη λίστα που θα σας εμφανίσει δίπλα από την λέξη Default Gateway αναγράφετε η διεύθυνση ip που θέλετε.
Για MAC
Εναλλακτικά, αν χρησιμοποιείτε Mac μπορείτε να βρείτε την προεπιλεγμένη διεύθυνση πηγαίνοντας στο Δίκτυο που βρίσκεται κάτω από το System Preferences (Προτιμήσεις συστήματος). Η IP θα πρέπει να αναγράφεται ακριβώς δίπλα στο “Router:” αυτό αν χρησιμοποιείτε Ethernet, αν χρησιμοποιείτε Wi-Fi κάνοντας κλικ στο “Για προχωρημένους …» και πάτε στην καρτέλα “TCP / IP”.
Αφού πλέον ξέρετε την διεύθυνση ip του router σας ανοίγετε το πρόγραμμα περιήγησης στο Internet και στο πεδίο διεύθυνση πληκτρολογείτε την ip του router (εικόνα) και πατάτε Enter, θα σας ζητηθούν τα στοιχεία σύνδεσής σας – αν δεν έχετε αλλάξει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, το όνομα και ο κωδικός πρόσβασης θα πρέπει να υπάρχουν στην κάτω ή πίσω πλευρά του router σας. Εάν δεν γνωρίζετε το default username και το password μπορείτε με βάση το μοντέλο του router να τα βρείτε εδώ ή από εδώ, είναι δύο site που σας προτείνουμε για να βρείτε τους default κωδικούς του router. Σε κάθε περίπτωση σας συνιστούμε όταν μπείτε στην κονσόλα διαχείρισης του router σας να τους αλλάξετε και να μην αφήνετε τους default κωδικούς (εργοστασιακούς κωδικούς) διότι όπως βλέπετε μπορεί κάποιος να του βρει εύκολα.
Δείτε ποιος συνδέετε
Αφού βάλετε τους κωδικούς και μπείτε στο εσωτερικό της κονσόλα διαχείρισης του router σας αναζητήστε την ενότητα από τα διαθέσιμα menu σχετικά με DHCP Clients List ή Attached Devices όπου εκεί θα σας εμφανίσει τις συνδεδεμένες συσκευές και την κατάσταση της ασύρματης λειτουργίας.
Η λίστα που εμφανίζονται όλες οι συνδεδεμένες συσκευές στο router είναι συνήθως όπως η παρακάτω εικόνα. ‘Όπου βλέπετε το όνομα των συνδεδεμένων συσκευών την ip διεύθυνση τους και την Mac address της συσκευής, σε κάποια router σας δίνετε η επιλογή δίπλα από κάθε σύνδεση Delete όπου πατώντας το διαγράφετε και κλείνει η σύνδεση την δεδομένη εκείνη στιγμή.
Τι κάνω μετά;
To πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε το δίκτυό σας είναι να βάλετε ένα νέο username αποφεύγοντας τα κλασικά admin, administrator κ.α, και ένα ισχυρό password χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση WPA2. Η κρυπτογράφηση WPA – WEP είναι πολύ εύκολο να σπάσει και θα πρέπει να την αποφύγετε αν είναι δυνατόν. Υπάρχουν κάποιες άλλες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε την ασφάλεια σας, όπως η απενεργοποίηση της εκπομπής του SSID, αυτό εμποδίζει την εμφάνιση του ονόματος του δικτύου σας στις κοντινές συσκευές που αναζητούν Wi-Fi, με αποτέλεσμα το router σας να είναι “αόρατο”.
Διαβάστε ακόμη
- Κοινωνικά δίκτυα και αλγόριθμοι
- Ελληνικά κανάλια στο internet μέσα από πλατφόρμα
- Τι οθόνη να επιλέξω για το κινητό μου ;
- Τί είναι και πώς λειτουργεί το AI
- Δορυφορικό internet-Σύνδεση στο Internet με κεραία Starlink
👉 Aκολούθησέ με στο Facebook και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να λαμβάνεις τα νέα άρθρα μου.

Μηχανικός Πληροφορικής – Web Content Publisher
Ονομάζομαι Θέμης Βασιλόπουλος και μέσα από το blog thinktech.gr επικεντρώνομαι σε θέματα τεχνολογίας με σκοπό να είναι κατανοητή από όλους.
Ακολουθήστε με στα Social και εγγραφτείτε στο newsletter για να ενημερώνεσθε όποτε δημοσιεύω καινούριο άρθρο.
“Η Τεχνολογία με απλά λόγια”