ΑΡΧΙΚΗ Οδηγοί Τεχνολογίας Γιατί η φόρτιση του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι κακή επιλογή;

Γιατί η φόρτιση του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι κακή επιλογή;

0 second read
1
1,749
φόρτιση του τηλεφώνου
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Η φόρτιση του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρία ως και να την καταστρέψει.

Πώς αυξάνετε τη φόρτιση της μπαταρίας του smartphone σας; Μπορεί να πιστεύετε ότι η φόρτισή του ενώ κοιμάστε για να το βρίσκετε το πρωί με 100 μπαταρία είναι κάτι πρακτικό, αλλά αυτό βλάπτει την μπαταρία σας και μειώνει τη διάρκεια ζωής της.

Πώς προσδιορίζεται το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας;

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες χάνουν σιγά σιγά χωρητικότητα με την πάροδο του χρόνου (ακόμα κι αν δεν τις χρησιμοποιούμε). Θα παρατηρήσουμε πτώση χωρητικότητας μετά τον πρώτο χρόνο τακτικής χρήσης. Για πολλούς, είναι αδύνατο να περάσουμε μια ολόκληρη μέρα με μία μόνο φόρτιση μετά από δύο χρόνια χρήσης ενός κινητού.

Οι κατασκευαστές καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής των smartphone μέσω «κύκλων φόρτισης μπαταρίας». Ένας κύκλος φόρτισης ορίζεται ως η φόρτιση της μπαταρίας από το 0 έως το 100 τοις εκατό και στη συνέχεια η εκφόρτιση ξανά στο 0 τοις εκατό. Ο αριθμός των αναμενόμενων κύκλων φόρτισης θα σας δείξει πόσους πλήρεις κύκλους μπορεί να αντέξει η μπαταρία προτού αρχίσει να χάνει αισθητά τη χωρητικότητά της.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-Ion) χρησιμοποιούνται στην πλειονότητα των επαναφορτιζόμενων συσκευών τεχνολογίας και όχι μόνο. Μπορείτε να βρείτε μπαταρίες ιόντων λιθίου σε smartphone, ηλεκτρονικά τσιγάρα, φορητούς υπολογιστές, αυτοκίνητα Tesla ακόμη και σε αλυσοπρίονα.

Γιατί οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χάνουν τη χωρητικότητά τους ;

Τα smartphone και τα tablet χρησιμοποιούν μια παραλλαγή της μπαταρίας Li-Ion (ιόντων λιθίου) που ονομάζεται πολυμερές ιόντων λιθίου (Li-Poly). Αυτή η έκδοση είναι ασφαλέστερη, μικρότερη και φορτίζει πιο γρήγορα. Διαφορετικά, για το Li-Poly ισχύουν οι ίδιοι κανόνες διάρκειας ζωής όπως και για κάθε μπαταρία Li-Ion.

Η μπαταρία σας υποβαθμίζεται πιο γρήγορα όταν τη φορτίζετε τακτικά πάνω από το 80 τοις εκατό και την αφήνετε να πέσει κάτω από το 20 τοις εκατό. Η συσκευή σας λειτουργεί καλύτερα με φόρτιση 50 τοις εκατό.

Αποφύγετε τα άκρα, είτε φόρτιση με 1% μπαταρία είτε φόρτιση στο 99% για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας. Οι μερικές φορτίσεις και εκφορτίσεις που συνδυάζονται στο 100 τοις εκατό υπολογίζονται ως ένας μόνος πλήρης κύκλος. Με τη μερική φόρτιση και αποφόρτιση μεταξύ 20 και 80 τοις εκατό, θα μπορούσατε να έχετε 1.000 πλήρεις κύκλους φόρτισης ή και περισσότερους προτού σημειωθεί αισθητά η πτώση της χωρητικότητας της μπαταρίας. Αυτό είναι σχεδόν τρία χρόνια φορτίσεων!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οφείλεται στο πώς λειτουργεί πραγματικά η μπαταρία ιόντων λιθίου. Αυτές οι μπαταρίες είναι κατασκευασμένες από ένα στρώμα οξειδίου του κοβαλτίου λιθίου και ένα στρώμα γραφίτη. Τα ιόντα λιθίου μετακινούνται από τον γραφίτη στο οξείδιο του κοβαλτίου του λιθίου για να απελευθερώσουν ενέργεια. Η φόρτιση της μπαταρίας σας μετακινεί αυτά τα ιόντα πίσω στο στρώμα γραφίτη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οποιοδήποτε από τα άκρα βλάπτει την μπαταρία: διακυβεύετε την ακεραιότητα της κυψέλης επειδή η υπερβολική γέμιση ενός στρώματος με λίθιο αυξάνει την εσωτερική αντίσταση.

Πώς να “φροντίσετε” την μπαταρία του smartphone σας

Γιατί δεν πρέπει να φορτίζετε το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας; Όχι γιατί η μπαταρία θα υπερφορτιστεί, οι κατασκευαστές εφαρμόζουν διασφαλίσεις για να το αποτρέψουν αυτό. Ωστόσο όταν φορτίζετε στο 100 τοις εκατό και μένει η συσκευή στην πρίζα συμβαίνει το φαινόμενο “trickle charge” δηλαδή καταναλώνει αρκετή επιπλέον ενέργεια για να αντισταθμίσει αυτό που χρησιμοποιεί η συσκευή σας από προεπιλογή. Φορτίζοντας στο 100 τοις εκατό και διατηρώντας το συνδεδεμένο, καταναλώνετε υπερβολικά την μπαταρία σας, αναγκάζοντάς την να ξοδεύει ενέργεια όταν δεν χρειάζεται. Πολύ σημαντικό.

Aποσυνδέστε το τηλέφωνό σας όταν πηγαίνετε για ύπνο και φορτίστε το αφού ξυπνήσετε. Αυτό μπορεί να είναι κατά τη διάρκεια της πρωινής σας ρουτίνας, ενώ είστε στη δουλειά ή παρακολουθείτε τηλεόραση το βράδυ.

Μπορεί να χρειαστεί μια ώρα για να φορτιστεί η συσκευή σας, αλλά αν την αφήσετε στην πρίζα ενώ κοιμάστε θα είναι συνδεδεμένη στον φορτιστή για πολύ περισσότερο.

Η παρατεταμένη φόρτιση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη θερμοκρασία, η οποία φυσικά υποβαθμίζει την μπαταρία σας.

Μην αφήνετε καθόλου τη συσκευή σας κάτω από το μαξιλάρι σας αν μπορείτε να τη βοηθήσετε. Η έλλειψη ροής αέρα όχι μόνο σημαίνει πιθανή ζημιά στην μπαταρία σας αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πυρκαγιάς-έκρηξη μπαταρίας.

έκρηξη κινητού σε μαξιλάρι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές ενώ το τηλέφωνό σας φορτίζεται; κανονικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας και κυρίως εφαρμογές υψηλής “έντασης” όπως youtube ενώ φορτίζει. Ρεαλιστικά πολλοί άνθρωποι το κάνουν. Ωστόσο αν το κάνετε τακτικά αυτό επηρεάζει αρνητικά την μπαταρία να προκαλέσει ακόμα και ζημιά. Εάν θέλετε να διατηρήσετε το τηλέφωνό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μην χρησιμοποιείτε εφαρμογές ενώ φορτίζει.

Διαβάστε επίσης : Τι είναι το Bluetooth και πως λειτουργεί.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Θέμης Βασιλόπουλος
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Οδηγοί Τεχνολογίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης, που σέβονται την ιδιωτικότητα πλοήγησης

Η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης Google είναι κυρίαρχη σχεδόν σε όλες τις χώρες. Χώρες με…