ΑΡΧΙΚΗ Social Facebook: Μελέτη δείχνει θεωρητικό όριο 150 φίλων.

Facebook: Μελέτη δείχνει θεωρητικό όριο 150 φίλων.

16 second read
0
2,266
φίλοι στο facebook

Σύμφωνα με μελέτη του βιολόγου καθηγητή Ρόμπιν Ντάνμπαρ που δημοσιεύεται στο Royal Society Open Science, λόγω των περιορισμών των εγκεφαλικών δυνατοτήτων και του ελεύθερου χρόνου μας κανείς μας δεν μπορεί να καλλιεργήσει περισσότερες από 150 πραγματικές φιλίες στα μέσα κοινωνική δικτύωσης όπως συμβαίνει δηλαδή και στην κανονική ζωή μας. Οι υπόλοιποι πέραν αυτών είναι απλές γνωριμίες και όχι φίλοι με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Οι πραγματικοί φίλοι στο facebook με τους οποιους έχουμε ανταπoδοτικές σχέσεις που ενδιαφερόμαστε για αυτούς και θα τους εξυπηρετήσουμε αν χρειαζόντουσαν την βοήθειά μας δεν μπορεί να ξεπερνά τους 150.

Ο καθηγητής επισημαίνει στην έρευνα ότι οι ανθρώπινες σχέσεις διέπονται από ομόκεντρα κυκλικά επίπεδα, έτσι ένας άνθρωπος μπορεί να έχει έχει 5 στενούς φίλους, 15 πολύ καλούς φίλους και 50 καλούς φίλους, 150 απλά φίλους και όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά γνωστοί χωρίς να υπάρχει σχέση ανταποδοτικότητας τους.

Έτσι, αυτοί που στο Facebook εμφανίζονται να έχουν χίλιους ή περισσότερους φίλους απλώς έχουν συμπεριλάβει ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και απλά αποδέχονται αιτήματα φιλίας.

Τα συμπεράσματα αυτά της έρευνας του καθηγητή Ντάνμπαρ καταλήγουν μετά από έρευνα δεδομένων από 3.300 Βρετανούς, τους οποίους χώρισε σε δύο ομάδες, η πρώτη ομάδα είχε 155 φίλους και η δεύτερη 183 φίλους στο Facebook. Ερωτηθέντες σε πόσους από αυτούς τους φίλους θα προσέτρεχαν σε ώρα ανάγκης, η απάντηση ήταν σε τέσσερις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Social

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Τι ακριβώς αποδεχτήκαμε από το μήνυμα της meta στο Facebook ;

Τις τελευταίες μέρες ανοίγοντας το Facebook ή το Instagram παρατηρήσαμε μία ειδοποίηση όπο…