ΑΡΧΙΚΗ Επιστήμες Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον Κόσμο κατασκευάζει η Κίνα.

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον Κόσμο κατασκευάζει η Κίνα.

2 second read
0
5,066
Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον Κόσμο

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο κατασκευάζει η Κίνα με διάμετρο φακού τα 500 μέτρα! Για να καταλάβουμε τη διαφορά σε μέγεθος του τηλεσκοπίου θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στη Δυτική Ευρώπη, στο Έφελσμπεργκ της Γερμανίας, που ήταν και το μεγαλύτερο πλήρως στρεφόμενο ραδιοτηλεσκόπιο σε όλο τον κόσμο επί 30 χρόνια, μέχρι τη λειτουργία του τηλεσκοπίου του Γκριν Μπανκ των ΗΠΑ το 2000.
Το τηλεσκόπιο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Μάρτιο του 2011 στην περιοχή της Κίνας Πίνγκτανγκ μια κοιλάδα σε σχήμα μπολ που ευνοεί την λήψη ραδιο-σημάτων από το σύμπαν λόγω φυσικής κατασκευής αλλά και του ότι είναι απομακρυσμένη από τα γήινα ραδιοκύματα που προκαλούν παρεμβολές.
Όταν το μεγαλεπήβολο έργο θα έχει ολοκληρωθεί, το καλοκαίρι του 2016 το τηλεσκόπιο θα είναι ένα μεγάλο «πιάτο» που θα έχει το μέγεθος 30 γηπέδων ποδοσφαίρου.
Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, το τηλεσκόπιο θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2016 με τη Κίνα να έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του.

Θα χρησιμοποιηθεί λοιπόν για την σχολαστική έρευνα μεγάλων τμημάτων του σύμπαντος.

«Έχοντας ένα τόσο ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μέχρι και τα πιο αδύναμα και πιο μακρινά ραδιοφωνικά σήματα. Αυτό θα μας βοηθήσει στην αναζήτηση ζωής έξω από το γαλαξία μας και στην διερεύνηση της προέλευσης του σύμπαντός μας», τονίζει ο Γου Σιάνγκπινγκ, γενικός διευθυντής της Κινεζικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον Κόσμο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THINKTECH NEWS
Διαβάστε περισσότερα άρθρα webmedia
Διαβάστε περισσότερα άρθρα Επιστήμες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

Χειρουργικά εργαλεία εκτυπωμένα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή στο ΑΠθ.

Μία παγκόσμια πρωτοτυπία αναπτύχθηκε στα πλαίσια διδακτορικής διατριβής με θέμα “Εφα…